Krv a mlieko stále vedie: Široké boky a oblé poprsie nie je len povrchná voľba, výskumy ich spájajú s DNA

NETKY.SK • 27 Marec 2024, 17:00 • 2 min
Krv a mlieko stále vedie: Široké boky a oblé poprsie nie je len povrchná voľba, výskumy ich spájajú s DNA

Sexuálne a vzhľadové preferencie sú v ľudoch zakódované už tisícročia. Každý človek má v DNA zakódovanú potrebu rozmnožovania, ktorá sa evolučne vyvinula a jej účelom je zabezpečiť pokračovanie druhu- teda aj zabezpečiť ďalšie generácie ľudí.

slovakia

left justify in out

Atraktivita je vlastnosťou nad ktorou často nerozmýšľame, je prirodzená a zakódovaná hlboko v každom človeku. A to sú aj jeho či jej vzhľadové preferencie. Napriek tomu, že sú často odlišné a ani dlhoroční kamaráti by sa zhodnúť nemuseli, základ zostáva vždy rovnaký. Každého muža na ženskom tele najviac priťahuje jej poprsie a pozadie, ak súdime potencionálneho partnera iba podľa vzhľadu tela. Nie je to povrchnosť ani starý krčmový vtip, je to biológia. 

Sexuálne a vzhľadové preferencie sú v ľudoch zakódované už tisícročia. Každý človek má v DNA zakódovanú potrebu rozmnožovania, ktorá sa evolučne vyvinula a jej účelom je zabezpečiť pokračovanie druhu- teda aj ďalšie generácie ľudí.

Tento inštinkt prežitia, keďže bez potomkov by celá populácia do sto rokov vymrela, je aj dôvodom sexuálnej túžby a potreby. 

Táto potreba je prirodzená a začína sa prejavovať v puberte, kedy sa telo mení z detského na dospelé a aj tento inštinkt teda dostane svoj priestor. Pomocou hormónov, ktoré prúdia do mozgu z endokrinných žliaz, sa menia hormonálne hladiny, ktoré spôsobia zmenu pohľadu na opačné pohlavie. Tento, už aktívny, inštinkt spôsobí, že človek začne ľudí vnímať ako atraktívnych či neatraktívnych a začína pociťovať vzrušenie a túžbu.

 

Inštikt prežitia

Stredobodom tejto túžby sa u mužov stáva okrem tváre či iných častí tela, ak ide iba o vzhľad, ženské poprsie a pozadie. Za toto môže opäť evolúcia, ktorej hlavným cieľom je zabezpečiť pokračovanie ľudskej rasy. A preto nám vštepila aj sexuálne preferencie, ktoré najviac tomuto cieľu vyhovujú. 

Aby mohol druh pokračovať, je potrebné, aby mali ľudia deti a teda potomkov. Hlavne v časoch pred starovekom, kedy sa tieto gény stále upravovali, bolo bežné, že z niekoľkých detí prežilo len jedno. Bolo preto potrebné dosiahnuť, aby mala žena čo najviac detí a poistila teda pokračovanie kmeňa. Evolúcia sa toto snažila dosiahnuť práve inštinktom, ktorý nielen obe pohlavia povzbudzoval k tvorbe detí, ale aj priťahoval mužov k ženám, ktoré mali najväčší potenciál mať zdravé dieťa. 

Práve odtiaľto pochádza mužská fascinácia prsiami či pozadím. Sú totiž znakom zdravej ženy, ktorá je vyspelá a schopná porodiť a postarať sa o dieťa. Väčší zadok je znakom, že má žena silnejšie boky a bude schopná vyvážiť váhu dieťaťa počas tehotenstva. Znamená to taktiež jednoduchší pôrod, kedy sa jej môžu viac posunúť orgány, keďže má väčšiu panvu. Pre dieťa to znamená väčšiu šancu na prežitie pôrodu a menej komplikácii počas samotného tehotenstva. 

Jednoduchšie tehotenstvo

"Umožnilo to ženám predkov presunúť svoje ťažisko späť cez boky počas tehotenstva, v čase, keď dochádza k dramatickému posunu ich ťažiska dopredu," povedal Dr. David Lewis, ktorý sa zaoberal štúdiom atraktivity ženského pozadia.

"Táto výhoda je kritická: Bez toho, aby to mohli urobiť, by ženy zažili dramatický nárast točivého momentu bedrového kĺbu, čo by ich vystavilo riziku svalovej únavy a zraneniam," dodal s tým, že v minulosti boli podmienky pre ženy náročné a každé zranenie mohlo znamenať smrť ženy aj dieťaťa.

Následne ženy, u ktorých sa vyvinulo toto zaklinenie stavcov, čo sa prejavuje väčším pozadím, boli schopné „dlhšie zháňať potravu“ počas tehotenstva a prežiť viacnásobné tehotenstvo s nižším rizikom zranenia, čo by podľa Dr. Lewisa bolo pre mužov „sexuálne príťažlivé“ kvôli evolučnej výhode.

Symbol krásy

V nedávnej argentínskej štúdii uverejnenej v časopise Archives of Sexual Behaviour sa 184 mužov pýtali, či uprednostňujú na žene prsia alebo zadok. Dostali vizuálne testy, aby potvrdili svoju odpoveď. Z tých, ktorí vyjadrili preferenciu, asi 59 percent preferovalo zadok, zatiaľ čo len 38,5 percenta viac priťahovali prsia. Medzi etnikami preferujú latino muži zadok viac ako muži z iných etnických skupín.

Historicky povedané, ženský zadok po tisícročia symbolizoval plodnosť aj krásu. V skutočnosti sa v umeleckom zobrazení ženského tela zdá, že estetika a erotika sa spájajú. Zdá sa, že niektoré z prvých sôch oslavujú túto „najvýraznejšiu“ časť ženského tela. Odvtedy mnohí umelci ženy zámerne „pózovali“ spôsobom, ktorý zvýraznil ich ladný chrbát.

Väčšie a pevné pozadie však zároveň môže byť znakom mladosti. Muži chcú mladé ženy, ktoré sú v najlepších plodných rokoch. Mať potomstvo je napokon vrodeným inštinktom takmer každého živého tvora na zemi. Veľký zadok a dobrú plodnosť spája to, že žena s veľkým zadkom môže mať vyššie hladiny hormónov potrebných na to, aby sa ľahšie stala tehotnou.

Za všetkým je evolúcia

Sexuálny záujem mužov o ženské prsia má však tiež evolučný základ a i keď by to mnohým prekvapilo, viaceré štúdie amerických univerzít ukázali, že na veľkosti takmer nezáleží. Počas výskumu vyšlo najavo, že muži preferovali prsia, ktoré vyzeralo zdravo, aj keď boli menšie oproti väčším prsiam, ktoré však už nemali ideálny tvar. Jednoduchým záverom je, že "tvar je viac než veľkosť". 

Skrýva sa za tým evolučný dôvod spojený s kojením dieťaťa počas prvým mesiacov jeho života. Muži si podvedome vyberajú ženy, ktoré vyzerajú, že budú mať dostatok mlieka a že budú schopné dieťa nakŕmiť. A v časoch, kedy nebol Sunar možnosťou, to znamenalo práve to, že má žena zdravé prsia.

Citlivá zóna

V ríši živých tvorov sú však ľudia výnimočný tým, aká pozornosť sa ženskému poprsiu prikladá. Muži sú jedinými samčími cicavcami, ktorých fascinujú prsia v sexuálnom kontexte až v takej miere. Ženy sú jediné samice cicavcov, ktorých prsia sa zväčšujú v puberte, nezávisle od tehotenstva.

Keď sa Roy Levin z University of Sheffield a Cindy Meston z University of Texas opýtal 301 ľudí - vrátane 153 žien - zistil, že stimulácia prsníkov alebo bradaviek zvyšuje sexuálne vzrušenie asi u 82 percent žien. Takmer 60 percent vyslovene žiadalo od partnera, aby sa dotkol ich bradaviek.

Okrem evolučného dôvodu, sú teda aj silnou erotogénnou zónou. Podľa niektorých amerických psychológov to má opäť korene v materstve. Keď žena kojí svoje dieťa, hypotalamus vylučuje oxitocín. Tento hormón následne zabezpečí, aby sa mlieko spustilo. Má však aj iný účinok, žene prináša dobré pocity a pomáha budovať jej vzťah s dieťaťom. Evolúcia tým zabezpečila, že dobré pocity podporujú matku v kojení, aby dieťa prežilo a preto je poprsie tak citlivou zónou na ženskom tele.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: www.reddit.com, www.bolde.com, medium.com, arstechnica.com, www.psychologytoday.com, www.cosmopolitan.com, www.huffpost.com, www.drschulmanplasticsurgery.com foto: Girls Chase
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies