Slováci žijúci v Británii majú v sebe potenciál, zhodli sa zástupcovia firiem

NETKY.SK • 25 Január 2019, 06:00 • 2 min
Slováci žijúci v Británii majú v sebe potenciál, zhodli sa zástupcovia firiem

LONDÝN - Podujatie Work in Slovakia – Good Idea!, ktoré sa vo štvrtok večer uskutočnilo v Spojenom kráľovstve, prilákalo desiatky Slovákov, ktorí žijú a pracujú v Londýne a jeho blízkom okolí.

slovakia

left justify in out

Podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) poznamenal, že do Londýna prišlo sedem firiem, ktoré chceli ponúknuť prácu na Slovensku najmä pre odborníkov z IT oblasti a sektora zdieľaných služieb.

 

Podľa Rašiho tieto firmy ponúkajú záujemcom okrem platu aj také benefity, ktoré im dokážu vykompenzovať vyšší zárobok, ktorý v Londýne majú. "Vo Veľkej Británii robí veľa Slovákov na pozíciách, ktoré nezodpovedajú ich vzdelaniu, alebo robia za nižšie mzdy, ako by si zaslúžili," poznamenal Raši.

 

Návrat pre ľudí prichádzajúcich zo zahraničia naspäť na Slovensko sa spája aj s viacerými byrokratickými vybavovaniami na úradoch. "Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR pripravilo informačnú brožúru, kde sa tieto veci riešia. Pripravené bude aj call centrum, kde sa bude môcť človek prichádzajúci na Slovensko obrátiť," povedal Raši.

 

Viacerí zástupcovia firiem sa zhodli na tom, že v Slovákoch žijúcich vo Veľkej Británii vidia veľký potenciál. "Boli by sme radi, keby ľudia žijúci a pracujúci vo Veľkej Británii dnes cítili motiváciu a dôvod vrátiť sa späť na Slovensko, aby nám ho pomohli zlepšovať a robiť z neho lepšiu krajinu," povedal Matej Stuška zo spoločnosti O2 Slovakia.

 

Jednou zo Sloveniek, ktoré si prišli na podujatí hľadať prácu, bola aj Mária Solárová, ktorá pracuje v IT sektore ako programátorka. "Vidím, že možností je veľa, všetci vyzerajú tak, že otvárajú nové projekty na Slovensku, takže mám pocit, že tento sektor u nás rastie," povedala.

 

img

 

Zároveň priznala, že by sa na Slovensko chcela vrátiť najmä z osobných dôvodov. Slovenka Andrea žije v Londýne už 18 rokov. Ako poznamenala, ponuky práce ju oslovili najmä z dôvodu, že ide o medzinárodné firmy. Michal, ktorý študuje v Londýne informatiku, poznamenal, že sa na Slovensko neplánuje vrátiť najbližších zhruba 20 rokov. "Zatiaľ mám pocit, že firmy v Anglicku a v mojom okolí sa nás snažia získať oveľa viac ako firmy na Slovensku," poznamenal.

 

Podujatie Work in Slovakia – Good Idea! je označované ako pilotný projekt. Sám podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu poznamenal, že sa ešte nevie, ako úspešné bude. "Po podujatí sa pokúsime vyhodnotiť všetky pre a proti a čo treba zmeniť," povedal.

 

Zároveň pripustil, že sa do Veľkej Británie ešte vrátia, avšak nateraz nevedel povedať, či to bude priamo Londýn alebo iné časti krajiny. "Pretože neistota brexitu začína byť jedným vážnym momentom, keď ľudia uvažujú o návrate. Keby nastal 'tvrdý brexit', môže to byť naozaj základný problém, napríklad so základným poistením, ako je zdravotné a sociálne," poznamenal Raši s tým, že náklady Slováka žijúceho v tejto krajine sa môžu zvýšiť tak, že tu nedokážu prežiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies