Kríza stredného veku: Bolia vás myšlienky na nedosiahnuté ciele? Pocit nenaplnenia vie ľudí doviesť do šialenstva

NETKY.SK • 26 December 2023, 12:00 • 2 min
Kríza stredného veku: Bolia vás myšlienky na nedosiahnuté ciele? Pocit nenaplnenia vie ľudí doviesť do šialenstva

Krízu stredného veku môže vyvolať množstvo hlavných faktorov vrátane rozvodu, smrti milovanej osoby, nudy alebo významnej životnej udalosti, hovorí Krystal Jackson, licencovaná terapeutka a generálna riaditeľka Simply Being Wellness Counseling vo Farmingtone, Connecticut.

slovakia

left justify in out

Čo je to kríza stredného veku?

Kríza stredného veku je definovaná ako obdobie emocionálneho nepokoja v strednom veku, okolo 40 až 60 rokov, charakterizované silnou túžbou po zmene. Zatiaľ čo navigácia v zmenách je nevyhnutnou súčasťou ľudskej skúsenosti, stredný vek môže priniesť jedinečné životné prechody na rozdiel od skorších a neskorších fáz života, vrátane zvyšujúceho sa povedomia o smrti.

Kritériá pre krízy stredného veku nie sú dobre definované a môžu sa líšiť od človeka k človeku, ale podľa odborníkov sú často poznačené silnými pocitmi, nezdravými schopnosťami zvládania a zmenami správania.

"Kríza stredného veku je obdobím alebo fázou životnej zmeny, keď človek začína pochybovať o veciach, ktoré dosiahol a úvahami či tie isté veci stále poskytujú pocit naplnenia a zmyslu,"  hovorí Michael G. Wetter, Psy.D. ., klinický psychológ pôsobiaci v Los Angeles.

Toto spochybňovanie môže viesť k náhlej zmene v zamestnaní, oddanosti vzťahom alebo hobby skúmaniu, hovorí Dr. Wetter, ale môže zahŕňať aj impulzívnejšie správanie a činy, ako sú riskantné míňacie návyky a obavy o zdravie.

Prejavy a symptóny

Krízu stredného veku môže vyvolať množstvo hlavných faktorov vrátane rozvodu, smrti milovanej osoby, nudy alebo významnej životnej udalosti, hovorí Krystal Jackson, licencovaná terapeutka a generálna riaditeľka Simply Being Wellness Counseling vo Farmingtone, Connecticut.

Stredný vek môže byť obdobím mnohých zmien: Môžete zaznamenať nárast alebo pokles zodpovednosti, ako napríklad, že sa vaše deti stanú nezávislejšími alebo sa budú musieť starať o starnúceho rodiča; možno si uvedomíte, že vaša kariéra nie je uspokojivá, a ľutujete, že ste premeškali prácu, ktorú považujete za zmysluplnejšiu; možno si začnete uvedomovať, že vaše fyzické schopnosti vekom klesajú, vaše vzťahy nie sú tým, čo vás napĺňa, alebo že ste premeškali hlavný cieľ, ktorý ste chceli dosiahnuť.

Bežné príznaky a symptómy krízy stredného veku môžu zahŕňať:


Úzkosť,

Náhle zmeny kariéry alebo životného štýlu, ako napríklad ukončenie zamestnania alebo presťahovanie sa domov,

Zmeny v správaní vrátane toho, že sa jedinci stanú antisociálnymi, impulzívnymi alebo iracionálnymi,

Chronické spomínanie a úvahy o minulosti so zameraním na spomienky na mladosť, bývalých milencov, minulé dobrodružstvá alebo menej povinností počas predchádzajúcej životnej etapy,

Depresia alebo veľké zmeny nálady,

Dehonestácia romantických vzťahov (vyhýbanie sa, podvádzanie, manželská nevera atď.),

Dramatické zmeny vzhľadu, správania alebo starostlivosti o seba,

Prílišná nerozhodnosť,

Pocity hnevu, nudy, prázdnoty, podráždenosti, straty cieľa, nostalgie, odporu, smútku alebo nenaplnenia,

Finančná iracionalita a nadmerné míňanie,

Hypochondria a prehnané obavy o zdravie,

Robenie veľkých budúcich plánov, ako je cestovanie alebo investície, ktoré predtým nemuseli byť možné alebo zodpovedné z dôvodu rodinných, pracovných alebo finančných obmedzení,

Náboženské a duchovné prechody, ako napríklad ponorenie sa hlboko do náboženstva, konverzia alebo začatie novej praxe,

Premýšľanie o minulých chybách a zlyhaniach,

Narušenie režimu spánku,

Prírastok alebo strata hmotnosti,

Odstúpenie od bežných rutýn.

Ako to zvládnuť?

Zmena je nevyhnutná, keď starnete, a zmieriť sa s tým je životne dôležité pre nájdenie spokojnosti v strednej dospelosti. Adaptívny prístup k životu vám pomôže prispôsobiť sa zmenám a kultivovať emocionálnu odolnosť.

Uznajte svoje pocity. Potláčanie emócií môže viesť k nezdravým stratégiám zvládania a k zvýšeniu stresu. Namiesto pochovávania svojich pocitov hľadajte spôsoby, ako ich spracovať. Či už sa cítite frustrovaní a zmätení z rozvodu alebo ste v strese z financií, zvážte, či si svoje pocity zapíšete napríklad do denníka.

Identifikujte a akceptujte okolnosti, ktoré sú mimo vašej kontroly . Ak sa cítite vystresovaní nejakou situáciou, položte si otázku, či môžete niečo zmeniť.

Môže byť lákavé dospieť k záveru, že svoje najlepšie roky máte za sebou. Tento pocit však nemusí byť pravdivý.

Skúste nový koníček

Vyskúšajte niečo nové. Experimentujte s novým koníčkom, ako je fotografovanie alebo tvorivé písanie. Alebo sa vyzvite na hodine cudzieho jazyka. Pomôže vám to udržať váš mozog bystrý , rozšíri sa váš spoločenský kruh a váš život dostane nový zmysel. 

Nemusíte sa obmedzovať na skúsenosti s budovaním zručností. Skúmanie nových miest môže byť tiež plnohodnotným využitím vášho času. Zvážte návštevu miestnych parkov a umeleckých výstav alebo si naplánujte dlhšie výlety do zahraničia.

Zapojte staré záujmy . Nájdite si čas na zamyslenie sa nad minulými záujmami a zanedbávanými záľubami. Možno sa budete chcieť vrátiť k herectvu, maľovaniu, bowlingu alebo inej činnosti, ktorá vás bavila. Je to dobrý spôsob, ako si vybudovať zmysel pre zmysel, zvýšiť sebavedomie a spoznať nových priateľov.

V neposlednom rade uprednostnite starostlivosť o seba.

Buďte vďační a držte si zdravie

Aj keď sa môžete počas krízy stredného veku cítiť skľúčene, nájdite si čas na to, aby ste sapozreli späť na to, čo ste doteraz dosiahli. Nájdite tiež spôsoby, ako vyjadriť vďačnosť. Niektorí ľudia považujú písanie denníka za upokojujúce v ťažkých časoch.

Starajte sa o svoje telo. Cvičte, venujte sa joge alebo vyskúšajte všímavosť. Zaviažte sa, že budete mať dostatok spánku každú noc. Jedzte dobre vyváženú stravu. Nielenže tieto stratégie pomôžu predchádzať zdravotným problémom, keď starnete, ale zdravé telo pomáha podporovať zdravú myseľ.

Ak môžete, urobte sebareflexiu, starajte sa o svoje telo a hovorte o svojich pocitoch. Ak tak urobíte, bude ľahšie nájsť prijatie so zmenami v živote. Ale tí, ktorí to popierajú alebo im chýba podpora, môžu zistiť, že ich kríza stredného veku môže trvať dlhšie a môže viesť k ďalším ťažkostiam vrátane depresie. Uvedomte si, že kríza stredného veku je normálna – a ak ju potrebujete, získajte podporu - osloviť terapeuta nie je hanba.

Zdroje:

https://www.forbes.com/health/mind/midlife-crisis/

https://www.forbes.com/health/mind/midlife-crisis/

https://www.helpguide.org/articles/aging-issues/midlife-crisis.htm

https://mydoctor.kaiserpermanente.org/mas/news/midlife-crisis-recognizing-symptoms-and-finding-ways-to-cope-2071488

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: Cecilie_Arcurs/Getty Images
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies