AKTUALIZOVANÉ Premiér potvrdil ďalších desať prípadov ochorenia COVID-19

NETKY.SK • 15 Marec 2020, 11:30 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Premiér potvrdil ďalších desať prípadov ochorenia COVID-19

BRATISLAVA - Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v nedeľu dopoludnia potvrdil ďalších desať prípadov ochorenia COVID-19, celkovo je tak na Slovensku 54 prípadov.

slovakia

left justify in out

Očakáva, že počet nakazených sa do konca víkendu ešte zvýši. Uviedol to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

 

„Do 11. hodiny nám pribudlo desať nových pozitívnych prípadov, spolu tak máme na Slovensku 54 ľudí s pozitívnym výsledkom na nový koronavírus,“ uviedol predseda vlády SR poverený riadením ministerstva zdravotníctva. Sumárny počet negatívnych výsledkov testov je aktuálne 1204.

 

Ako doplnila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, nedeľné prípady boli riešené v Trenčíne, Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a Martine.

 

Kontroly na hraniciach

V sobotu o tom informoval premiér Peter Pellegrini, keď spolu s ministerkou vnútra Denisou Sakovou navštívili hraničný prechod Jarovce - Kittsee, kde kontrolovali aktuálnu situáciu. "Dnes sme vyšetrili 185 vzoriek, z ktorých 12 vykazuje pozitívny nález," uviedol premiér. Na Slovensku je tak oficiálne potvrdených 44 prípadov ochorenia na koronavírus. Ako Pellegrini dodal, tlačový odbor ministerstva zdravotníctva spresní informácie o pacientoch.

 

img

 

Potvrdené prípady nákazy
Premiér mal informácie len o dvoch z týchto prípadov, obaja sú podľa jeho slov v domácej izolácii. Pri oboch je známa ich anamnéza. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Zuzana Eliášová, z 12 nových prípadov je sedem v Bratislave, ide o štyroch mužov a tri ženy. Jeden muž je z okresu Bytča, jeden z okresu Svidník a jeden z okresu Nové Zámky. V okrese Senec mali pozitívne výsledky dve ženy.

 

Opatrenia
Ako Pellegrini informoval, na nedeľu pravdepodobne zvolá mimoriadne rokovanie vlády. Kabinet by mal vyhodnotiť účinnosť opatrení a bude zvažovať, či nebude nutné prijať ešte striktnejšie opatrenia. "Javí sa, že len prísne a tvrdé opatrenia nám môžu pomôcť zmierniť nárast ochorených," uviedol. Dodal, že možné je aj kompletné uzatvorenie všetkých obchodov, okrem drogérie, potravín, lekárne a predajne tlačovín a tiež obmedzenie prevádzky krčiem a reštaurácií.

Opatrenia, ktoré sú momentálne nariadené na vstupných hraniciach do SR, podľa premiéra naši občania aj cudzinci rešpektujú. Policajtom, vojakom aj colníkom poďakoval, že situáciu zvládajú a vyjadril im podporu.

 

img

 

 

Ochranné pomôcky
Pellegrini tiež upozornil na to, že každá firma a prevádzka sa musí starať o svojich zamestnancov. So zásobami ochranných pomôcok treba podľa jeho slov narábať citlivo. Štát ich najprv poskytne lekárom, potom do domov sociálnych služieb, následne štátnemu personálu, teda polícii, vojakom a záchranárom. "Situácia je dramatická, nikdy taká na Slovensku nebola, každý si musí pomôcť, ako vie," dodal.

Ako informovala ministerka vnútra, túto noc bol do dobrovoľne povinnej karantény v Gabčíkove umiestnený prvý občan. Rezort sa tiež pomocou armády snaží občanov, ktorí dlhodobo pracujú na severe Talianska, autobusmi doviesť naspäť na Slovensko. Všetci z nich podľa Sakovej súhlasili s dobrovoľne povinnou karanténou.

Pellegrini tiež požiadal tých, ktorí vedia identifikovať hlasy z poplašných správ, ktoré sa šíria cez aplikácie v mobiloch, nech okamžite podajú informácie o ich identite. Pán a pani na nich majú mať informácie o uzavretí Bratislavy a 1500 vojakoch. "Vystavujú sa riziku, že budú stíhaní pre šírenie poplašnej správy. Nič v tom nie je pravda, zachovajme pokoj," uzavrel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies