Krehké prímerie na Ukrajine narušila skupina radikálnych demonštrantov

NETKY.SK • 21 Február 2014, 11:23 • 2 min
Krehké prímerie na Ukrajine narušila skupina radikálnych demonštrantov

KYJEV - Radikálni opoziční demonštranti dnes dopoludnia v centre Kyjeva spustili paľbu na pozície vojsk ministerstva vnútra, čím narušili krehké prímerie. Oznámila to dnes tlačová služba vojsk ukrajinského ministerstva vnútra.

slovakia

left justify in out

K incidentu došlo asi o 10.15 h miestneho času, keď sa skupina radikálov pokúsila preraziť si cestu k budove parlamentu. Velenie vojsk ministerstva vnútra vyzvalo na okamžité zastavenie paľby. Počet obetí a zranených pri incidente, ktorý sa odohral na Institutskej ulici, zatiaľ nie je známy.
      

Poslanci parlamentu sa dnes opäť zišli na rokovaní. Predseda parlamentu Volodymyr Rybak uviedol, že poslanci by dnes mali ako prvý prerokovať návrh o návrate Ukrajiny k ústave z roku 2004. Druhým navrhovaným zákonom, o ktorom dnes by poslanci mali rokovať, sa týka udelenia amnestie novým zadržaným účastníkom protestov na Námestí nezávislosti.
      

Z iniciatívy lídra strany Vlasť Arsenija Jaceňuka bola vyhlásená hodinová prestávka v rokovaní parlamentu, aby mohol byť na hlasovanie pripravený zákon o návrate krajiny k ústave z roku 2004. Rybak pôvodne navrhol, aby parlament prerušil rokovanie až do 16.00 h miestneho času, čo vyvolalo nevôľu opozičných poslancov. Svoje rozhodnutie preto Rybak skorigoval a prestávka v rokovaní je len hodinová. Rybak súčasne informoval, že podpísal uznesenie o zákaze použitia zbraní proti demonštrantom, stiahnutí vojakov a polície a ukončení protiteroristickej operácie, ktoré poslanci schválili v noci nadnes.

      

Situácia v parlamente je pomerne napätá. Jaceňuk z tribúny vyhlásil, že po budove sa pohybujú ozbrojení príslušníci vojsk ministerstva vnútra. Vyzval predsedu parlamentu, aby ich parlamentná ochranka okamžite vyviedla.
      

Ako informovali agentúry, od rána sa v okolí budovy parlamentu sústredilo mnoho policajtov. K dispozícii majú vodné delá a obrnený transportér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies