Archeológovia našli v kanalizácii pod Koloseom kosti zvierat a mince

NETKY.SK • 25 November 2022, 10:0 • 2 min
Archeológovia našli v kanalizácii pod Koloseom kosti zvierat a mince

RÍM - Archeológovia objavili pri výskume drenážneho systému pod rímskym Koloseom úlomky kostí medveďov a veľkých mačkovitých šeliem, ktoré sa pravdepodobne zúčastňovali na gladiátorských zápasoch v starovekom amfiteátri.

slovakia

left justify in out

Výsledky výskumu zverejnili archeológovia vo štvrtkovom vyhlásení, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. Archeológovia skúmali drenážny systém pod Koloseom, pričom objavili aj vyše 50 bronzových mincí z neskoršieho obdobia antického Ríma. Objavili aj striebornú mincu z roku 170/171 n. l., pripomínajúcu desať rokov vlády cisára Marca Aurelia (161–180), píše sa vo vyhlásení. Výskum sa začal v januári a jeho súčasťou bolo čistenie asi 70 metrov drenážneho systému pod Koloseom. Pri skúmaní našli archeológovia aj semená fíg a melónov, ako aj stopy po olivách a orechoch, čo by mohlo naznačovať, aké občerstvenie diváci v staroveku obľubovali. Riaditeľka archeologického parku Kolosea Alfonsina Russová povedala, že tieto objavy "prehlbujú naše vedomosti o zvykoch vtedajších divákov". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona