Krasokorčuliar Hanju získal zlato, bronz prekvapujúco Tenovi

NETKY.SK • 14 Február 2014, 20:33 • 2 min
Krasokorčuliar Hanju získal zlato, bronz prekvapujúco Tenovi

SOČI - Japonský krasokorčuliar Juzuru Hanju vyhral v piatok zlatú medailu v súťaži mužov na ZOH 2014 v Soči. Striebro získal Patrick Chan z Kanady, bronzovú medailu si vybojoval prekvapujúcu Denis Ten z Kazachstanu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Voľné jazdy v Korčuliarskom paláci Ľadovec poznačila nervozita najlepších, ktorým sa nepodarilo predviesť to najlepšie, čo je v nich. V súťaži už absentoval dvojnásobný olympijský šampión a domáci miláčik Jevgenij Pľuščenko, ktorý sa odhlásil pre zranenie chrbta krátko už pred vystúpením vo štvrtkovom krátkom programe. Japonský tínedžer na olympijskom tróne nahradil Američana Evana Lysaceka, šampióna z Vancouveru.
      

Len 19-ročný Hanju, ktorý v krátkom programe vytvoril nové historické maximum (101,45) ťarchu finálovej jazdy nezvládol podľa predstáv. Ukázalo sa však, keďže prišli aj kolapsy jeho rivalov, že mu to napokon stačilo. Začal s prílišným rešpektom a zle, pri štvoritom salchowe spadol a potom chyboval aj pri trojitom flipe, kde stratil nad telom kontrolu a prišla tiež bodová zrážka. Kombinácia trojitého axela s trojitým tulupom a ďalšie dobre prevedené skoky, ako aj zvládnuté krokové pasáže, resp. piruety mu ale napokon vyniesli vytúžené zlato.
      

Trojnásobný majster sveta Chan mal pred voľnou jazdou stratu takmer štyroch bodov. Keď nastupoval na plochu, už vedel o chybách Hanjua. Úvodnú kombináciu štvoritého s trojitýmm tulupom zvládol excelentne, ale potom prišli dve zaváhania pri štvoritom tulupovi a aj pri axelovi. Nepodarilo sa mu tak využiť problémy Hanjua, a keď chyboval aj pri ďalších skokoch, zlatou medailou ponúknutou na tácke pohrdol a získal "iba" striebro.
      

Prekvapujúco z deviateho miesta po KP až na olympijské pódium poskočil na bronzovú priečku Ten z Kazachstanu. Nebol pod tlakom, zajadil takmer bezchybne a tretia najlepšia voľná jazda mu na kov stačila.
      

Nedarilo sa ani dvojnásobnému majstrovi Európy Javierovi Fernandezovi zo Španielska, ktorý bol vo štvrtkovom KP tretí, útok na olympijský kov nedotiahol. Predviedol síce kombináciu štvoritého a dvojitého tulupa, bez problémov zvládol aj trojitý axel a trojitý salchow, urobil však chybu pri ďalšej kombinácii štvoritého salchowa a dvojitého lutza. A rozhodcovia mu body brali aj za ďalšie chyby, hoci programové komponenty mal dobré.

 

Najlepší Američan Jason Brown bol až deviaty, lepší z českej dvojice Michal Březina - Tomáš Verner bol napokon desiaty Březina. Tomáš Verne, bývalý majster Európy, sa s kariérou rozlúčil jedenástym miestom na ZOH. Po tridsiatich rokoch sa stalo prvýkrát, že medailu nebral Rus, toto história naposledy pamätá z roku 1984 v Sarajeve. 

      

konečné výsledky:
muži: 1. Juzuru Hanju (Jap.) 280,09 bodov, 2. Patrick Chan (Kan.) 275,62, 3. Denis Ten (Kazach.) 255,10, 4. Javier Fernandez (Šp.) 253,92, 5. Tacuki Mačida (Jap.) 253,42, 6. Daisuke Takahaši (Jap.) 250,67, 7. Chan Jen (Čína) 246,20, 8. Peter Liebers (Nem.) 239,87



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies