Krajský súd v Prešove zrušil rozsudok nad Bakim Sadikim pre výhradu Kosova

NETKY.SK • 7 September 2013, 07:45 • 2 min
Krajský súd v Prešove zrušil rozsudok nad Bakim Sadikim pre výhradu Kosova

PREŠOV - Krajský súd (KS) v Prešove zrušil rozsudok pre Bakiho Sadikiho na 22 rokov väzenia pre podmienku Kosova, že odsúdený má právo na nový proces. Kosovo by bez splnenia tejto podmienky Bakiho S. na Slovensko nevydalo.

slovakia

left justify in out

"Vzhľadom na výhradu kosovských justičných orgánov, ktoré si vymienili, že slovenská strana zaručí odsúdenému právo na nový proces, Krajský súd rozhodol tak, že zrušil rozhodnutie Okresného súdu v Prešove," uviedol dnes hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

KS zrušil rozsudok tento týždeň na neverejnom zasadnutí. Podľa Drimáka tak súd urobil na základe paragrafu 495 Trestného poriadku, ktorý hovorí, že ak dožiadaný štát vydal osobu s výhradou, musí sa výhrade vyhovieť. Zároveň uviedol, že ak dožiadaný štát vydá na výkon trestu osobu, ktorej bol trest uložený právoplatným rozsudkom, s výhradou voči konaniu, ktoré vydaniu rozsudku predchádzalo, súd na verejnom zasadnutí vydanú osobu vypočuje a ak táto osoba s výkonom nesúhlasí, súd v potrebnom rozsahu rozsudok zruší a súčasne rozhodne o väzbe.

KS však Bakiho Sadikiho vzal do väzby aj pre dôvodnú obavu, že obžalovaný ujde alebo sa bude skrývať. Drimák taktiež informoval, že po zrušení právoplatného rozsudku v tejto veci bude Okresný súd Prešov pokračovať v konaní na podklade pôvodnej obžaloby. Krajský súd v Prešove v septembri 2011 potvrdil 22-ročný trest odňatia slobody pre Bakiho Sadikiho, na ktorý ho za rozsiahlu drogovú trestnú činnosť odsúdil senát Okresného súdu v Prešove. Hlavné pojednávanie s Bakim Sadim a spol. sa začalo na Okresnom súde v Prešove 24. januára 2011. Obvinení podľa obžaloby ako členovia organizovanej skupiny najneskôr od roku 2007 až do 19. septembra 2008 údajne zabezpečovali dovoz, úschovu a ďalšiu distribúciu heroínu na Slovensko. 

Podľa nezaradeného poslanca a lídra hnutia Nová väčšina - Dohoda Daniela Lipšica výhradu v rámci extradície (vydávania páchateľov) môže dať len štát, ktorý Slovensko uznáva a ktorý má so SR dohodu alebo zmluvu o vydávaní, extradícii. "Nie je to vôbec prípad Kosova. Čiže povedať, že slovenský súd rešpektoval výhradu štátu, ktorý my neuznávame a ktorý nemá so Slovenskom zmluvu o extradícii, je absurdné," uviedol v reakcii Lipšic. Ako dodal, zdá sa mu, že súdy sa snažia silou-mocou nájsť argument, pre ktorý by bolo potrebné obnoviť proces.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies