Krádež cestovných dokladov treba ohlásiť miestnej polícii

NETKY.SK • 20 Júl 2011, 07:44 • 2 min
Krádež cestovných dokladov treba ohlásiť miestnej polícii

Krádež cestovných dokladov treba ohlásiť miestnej polícii

slovakia

left justify in out

img

Cestovatelia v zahraničí by mali venovať dostatočnú pozornosť svojim dokladom. V turisticky vyhľadávaných miestach pôsobia mnohí zlodeji, ktorí sa živia vreckovými krádežami. Najvyššiu kriminalitu zaznamenali v Paríži, Ríme, Londýne, Aténach, Bruseli a ázijských metropolách, ako je Hanoj, Kuala Lumpur či Bangkok.
      "V prípade okradnutia treba krádež ohlásiť miestnej polícii a vyžiadať si o spísaní tejto udalosti písomný záznam, ktorý slúži nášmu zastupiteľskému úradu (ZÚ) ako jeden z podkladov pri vydaní náhradného cestovného dokladu (NCD)," upozorňuje hovorca ministerstva zahraničných vecí Ľuboš Schwarzbacher.
      O vystavenie náhradného dokladu treba osobne požiadať na ZÚ prostredníctvom písomnej žiadosti. Po overení totožnosti žiadateľa na príslušnom policajnom riaditeľstve v SR mu ho úrad vydá. Avšak spravidla je platný iba na návrat do vlasti.
      Niektoré štáty požadujú, aby do NCD bolo ich úradmi vystavené výstupné vízum. Na túto skutočnosť žiadateľa spravidla upozorní samotný ZÚ, ktorý doklad vystavuje. "Pokiaľ v danej krajine nemá Slovensko svoje zastúpenie, môže sa občan SR obrátiť na ZÚ ktoréhokoľvek štátu Európskej únie, ktorý mu vystaví európsky náhradný cestovný doklad na návrat na Slovensko," vysvetlil Schwarzbacher.
      V prípade straty alebo odcudzenia dokladu v krajinách Schengenu, sa často dá na spätnú cestu do SR využiť policajné potvrdenie hlavne, ak má dotyčný pri sebe kópiu svojho cestovného dokladu. Rezort diplomacie odporúča takýto postup prekonzultovať s príslušným ZÚ SR.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies