Kosovská polícia zablokovala vstup vlaku smerujúcemu zo Srbska

NETKY.SK • 15 Január 2017, 09:40 • 2 min
Kosovská polícia zablokovala vstup vlaku smerujúcemu zo Srbska

PRIŠTINA - Kosovská polícia zablokovala včera vstup vlaku smerujúcemu zo Srbska, ktorý bol pomaľovaný vo farbách srbskej štátnej zástavy a sloganom "Kosovo je Srbsko". Kosovský prezident Hashim Thaci nariadil špeciálnym jednotkám, aby na hranici zastavili tento "provokatérsky" vlak.

slovakia

left justify in out

Súprava, ktorá podľa kosovských úradov nemala povolenie na vstup do krajiny, sa však podľa vyjadrenia srbského premiéra Aleksandra Vučiča mala vrátiť z pohraničného mesta Raška do Belehradu. Premiér zároveň obvinil Prištinu z pokusu o vyvolanie konfliktu s tamojšími kosovskými Srbmi, píše agentúra Reuters.

"Požiadal som ich (políciu a ministra vnútra), aby okamžite a za každú cenu zastavili tento vlak prichádzajúci do Kosova. Čo je veľa, to je veľa," vyhlásil Thaci pre internetový spravodajský portál Gazeta Express. Obe krajiny vedú rokovania o normalizácii vzťahov, čo je podmienka pre ich uchádzanie sa o členstvo v EÚ.

Srbsko však naďalej neuznáva suverenitu Kosova, svojej bývalej provincie, ktorá v roku 2008 jednostranne vyhlásila samostatnosť. Vyše 90 percent populácie Kosova tvoria obyvatelia albánskeho pôvodu. Formálna vláda Belehradu nad Kosovom sa skončila v roku 1999 po tom, ako NATO 11 týždňov bombardovalo Srbsko.

Zámerom bolo prinútiť srbské sily k odchodu z Kosova, kde zabili približne 10.000 civilistov albánskeho pôvodu. NATO má v Kosove stále rozmiestnených 5000 vojakov, ktorí dohliadajú na dodržiavanie krehkého mieru.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies