Košičania protestovali proti plateniu za parkovanie firme EEI

NETKY.SK • 30 Jún 2016, 08:50 • 2 min
Košičania protestovali proti plateniu za parkovanie firme EEI

KOŠICE – Približne 1 500 Košičanov sa dnes pred magistrátom zišlo na zhromaždení, kde protestovali proti plateniu za parkovanie súkromnej firme EEI.

slovakia

left justify in out

Protest zorganizovala iniciatíva Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť. V búrlivej atmosfére skandujúc rôzne heslá protestujúci podporili požiadavku, aby mesto ustúpilo od koncepcie spoločnosti EEI na rozšírenie spoplatneného parkovania na širšie centrum mesta, ako aj od zmluvy s touto spoločnosťou, ktorá začne platiť od 1. júla. Súčasne požadujú, aby mesto založilo mestskú spoločnosť, ktorá bude mať na starosti parkovanie.

 

Protestujúci kričali heslá Nechceme EEI v Košiciach!, Tiahnite odkiaľ ste prišli!, Smerácka mafia a iné. Podľa niektorých rečníkov košický primátor Richard Raši a takmer všetci poslanci schválením zmluvy s EEI o prenájme časti ulíc a rozšírení plateného parkovania napľuli všetkým obyvateľom mesta do tváre. Zároveň požadovali, aby všetci poslanci vrátili parkovacie karty, ktoré dostali zadarmo.

 

Aktivisti z iniciatívy nesúhlasia ani s cenou za prvú rezidentskú parkovaciu kartu, ktorá je stanovená na 35 eur. Ako uviedol Burdiga, oslovili aj právnikov, aby preskúmali, či a za akých okolností môže mesto odstúpiť od zmluvy. Podľa ich názoru by bolo najprijateľnejšie, keby spoločnosť EEI sama odstúpila od zmluvy. Mediálny zástupca spoločnosti EEI Karol Wolf uviedol, že spoločnosť „na to nemá dôvod“. Doložil, že zatiaľ už predali 2 200 rezidentských parkovacích kariet.

 

Na zhromaždení vystúpil aj predseda petičného výboru Igor Petrovčík. Petičiari požadujú zriadenie mestského podniku pre správu systému parkovania v meste mimo súčasnej zóny plateného parkovania, úpravu schváleného všeobecne záväzného nariadenia o dočasnom parkovaní v meste v prospech obyvateľov, zníženie ceny prvej rezidentskej karty z 35 eur na päť eur. Ako uviedol Petrovčík, k dnešnému ránu už získali pod petíciu viac ako 11 500 podpisov a pokračujú v zbieraní podpisov. Radi by dosiahli minimálne dvojnásobok terajšieho počtu.

 

Petíciu podporuje iniciatíva Nezaplatím EEI ani cent – občianska neposlušnosť, ktorá okrem dnešného protestu organizovala už tri stretnutia nespokojných obyvateľov. Rozdávala na nich informačné letáky a nálepky. Podľa vyjadrenia zástupcov iniciatívy si štyritisíc záujemcov vzalo nálepku a približne tritisíc obyvateľov si ju nalepilo na auto. Aktivisti oslovili aj prezidenta Andreja Kisku.

 

Spoločnosť EEI chce od 1. júla rozšíriť platené parkovanie aj do ulíc v širšom centre mesta, kde má vzniknúť desať parkovacích zón a 1 500 nových parkovacích miest. Pred rokom mestskí poslanci schválili návrh so štyrmi cenovými pásmami od 0,5 do 1,5 eura za hodinu, pričom dosiaľ sa platilo za hodinu jedno euro. Obyvatelia v rozšírenej zóne si musia kúpiť za 35 eur rezidenčnú kartu na parkovanie, no tá im nezaručí, že aj zaparkujú v blízkosti bytu. Parkovné cez SMS bude o 20 percent drahšie ako lístok z automatu. Parkovanie bude spoplatnené v pracovné dni od 7:30 do 18:00 a v sobotu do 13:00.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies