Ministerstvo dopravy pripravuje masívne investície do železničných prekladísk na východe

NETKY.SK • 23 Apríl 2024, 14:30 • 2 min
Ministerstvo dopravy pripravuje masívne investície do železničných prekladísk na východe

Ministerstvo dopravy intenzívne pracuje na naplnení záväzkov o spolupráci, na ktorej sa dohodli vlády Slovenskej republiky a Ukrajiny na nedávnom rokovaní v Michalovciach. Súčasťou dohôd je aj zvýšenie kapacít v prekladiskách nákladnej železničnej dopravy v Čiernej nad Tisou a v Dobrej. Rezort dopravy sa uchádza o čerpanie európskych zdrojov z nástroja CEF na významnú modernizáciu a zvýšenie kapacít v oboch prekladiskách. Zástupcovia Európskej komisie navštívili Čiernu nad Tisou s cieľom prediskutovať technickú a finančnú stránku možnej podpory budúcich projektov

slovakia

left justify in out

„Prekladiská v Dobrej aj Čiernej nad Tisou považujú obe vlády za kľúčové, najmä čo sa týka pomoci Ukrajine v obrane proti ruskej agresii, a taktiež aj následne v povojnovej obnove u našich susedov.  Preto sme tu dnes so zástupcami Európskej komisie na čele s riaditeľom pre investície, inovatívnu a udržateľnú dopravu DG MOVE Heraldom Ruijtersom, aby sme si pozreli možnosti investícií, ktoré môžu byť potenciálne financované z Nástroja na prepájanie Európy, tzv. CEF-u,“ vysvetlila na brífingu štátna tajomníčka ministerstva dopravy SR Denisa Žiláková.

Priamo na mieste si delegácia mohla pozrieť investičné príležitosti do zvýšenia kapacít na prekládku tovaru z vagónov zo širokorozchodnej trate na štandardné európske trate. Zároveň je potrebné zvýšiť aj skladovacie kapacity tak, aby bolo možné prepravovať väčšie objemy tovarov, rozšíriť vozový park a zmodernizovať celú infraštruktúru. Napr. modernizácia prekládkovej rampy by stála do 7 miliónov eur v závislosti od toho, koľko ton má uniesť. Predĺženie kombinovaného terminálu v Dobrej predstavuje investíciu viac ako 50 miliónov eur, vrátane koľajníc a technológií.

„Ak sa nám podarí tieto modernizačné investície v horizonte niekoľkých rokov zrealizovať, stane sa z juhovýchodu Slovenska najväčší suchozemský prístav medzi “východom” a “západom” nielen pre tradičné tovarové toky, ale aj pre nové komodity. To je predpokladom rozvoja a budúcej prosperity regiónu, ktorý v súčasnosti patrí medzi menej rozvinuté,“ doplnil generálny riaditeľ ZSSK CARGO Jaroslav Daniška.

Obhliadka oboch prekladísk na východe Slovenska je súčasťou trojdňového rokovania zástupcov Slovenskej republiky, Poľska, Maďarska, Ukrajiny a Rumunska s predstaviteľmi Európskej komisie. Všetky spomenuté krajiny sa uchádzajú o európske zdroje na zlepšenie prepojenia Európy s Ukrajinou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Ministerstvo dopravy SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies