Pri gréckom ostrove našli uhynutú veľrybu z aténskej pláže

NETKY.SK • 2 Február 2022, 21:37 • 2 min
Pri gréckom ostrove našli uhynutú veľrybu z aténskej pláže

ATÉNY – Zranenú veľrybu, ktorá minulý piatok uviazla na pláži blízko gréckej metropoly Atény, našli v stredu napriek „nadľudskému“ úsiliu o jej záchranu uhynutú na neďalekom ostrove. S odvolaním sa na grécku vládu o tom informovala agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Veľrybu pripomínajúcu delfína, ktorá za normálnych okolností žije vo viac než 1 000 metrovej hĺbke, prvýkrát blízko Atén spozorovali už vo štvrtok. V piatok uviazla na plytčine na populárnej pláži na aténskom predmestí Palio Faliro a následne sa v záujme jej záchrany zmobilizovala tamojšia pobrežná stráž i experti. Tí veľrybu hydratovali a podali jej antibiotiká. Po niekoľkých hodinách ju presunuli na otvorené more. Zviera však malo vážne poranenú spodnú čeľusť a nádej na jeho prežitie nebola veľká. Loď pobrežnej stráže, ktorá veľrybu hľadala, našla jej pozostatky na východnom pobreží ostrova Salamis západne od Atén, informovalo grécke ministerstvo životného prostredia.

 

 

Tím veterinárov a expertov uhynutú veľrybu vyzdvihol, aby vykonal testy s cieľom zistiť, či nemá nejakú chorobu alebo zranenie verejného významu. „Napriek nadľudskému úsiliu, ktoré od minulého piatka vynaložili príslušníci pobrežnej stráže a potápači námorníctva, ako aj špecializovaní veterinári, ošetrovatelia a dobrovoľníci, no žiaľ, mladá veľryba neprežila,“ uviedol námestník ministra životného prostredia Jorgos Amyras. Grécki experti určili, že išlo o mladého vorvaňovca zobcovitého. Dospelý jedinec dosahuje dĺžku do siedmich metrov. Aj keď je pohľad na živé veľryby v gréckej metropole extrémne zriedkavý, časti tiel uhynutých zvierat zvykne more vyplaviť najmä na gréckych ostrovoch, píše AFP.

 

Možno vás zaujme: Vrany, ktoré zbierajú cigaretové ohorky



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies