Eurokomisár uviedol, že šiesty balík protiruských sankcií je zablokovaný

NETKY.SK • 19 Máj 2022, 12:36 • 2 min
Eurokomisár uviedol, že šiesty balík protiruských sankcií je zablokovaný

MOSKVA – Šiesty balík sankcií EÚ proti Rusku je zablokovaný. Európsky komisár pre hospodárske záležitosti Paolo Gentiloni to povedal v stredu na kanáli Rai News 24 a vyjadril nádej, že dosiahnu pokrok pri dosahovaní dohody.

slovakia

left justify in out

„Musím povedať, že doteraz sme sa nevedeli rozhodnúť,“ uviedol. „Veľmi rýchlo a jednomyseľne sme prijali päť balíkov sankcií, ale šiesty balík sme zatiaľ neprijali zo známych dôvodov. Som optimisticky naladený, pokiaľ ide o vyhliadky na kompromis,“ povedal Gentiloni.

 

img

 

Vysvetlil, že maďarská vláda nenamieta proti princípu zavedenia energetického embarga, ale „poukazuje na ťažkosti krajiny určitej geografickej polohy a modelu zásobovania energiou“. „Maďarsko preto verí, že s určitou podporou môže počítať, hoci to nie je jednoduché,“ dodal eurokomisár.

 

Prečítajte si tiež: AKTUALIZÁCIA: Mimoriadne zdanenie ruskej ropy prešlo vo vláde

 

Stáli predstavitelia krajín EÚ sa zatiaľ nevedia dohodnúť na najnovšom balíku sankcií proti Rusku, ktorého súčasťou je aj návrh odloženého ropného embarga. Európska komisia navrhla zaviesť zákaz dovozu ropy z Ruskej federácie šesť mesiacov po nadobudnutí účinnosti šiesteho balíka a zákaz dovozu ropných produktov od roku 2023. Európska komisia zároveň navrhla povoliť Maďarsku a Slovensku nákup ruskej ropy do konca roku 2024.

 

img

 

Európska komisia už musela zmierniť množstvo svojich návrhov o načasovaní, parametroch a prípadných výnimkách z ropného embarga. Maďarsko je proti ropnému embargu s podporou niekoľkých ďalších krajín, ktoré sa domnievajú, že škody spôsobené týmto opatrením budú pre Európu katastrofálne.

 

Západné krajiny zaviedli nové sankcie voči Rusku pre situáciu na Ukrajine. Krajiny EÚ vážne zvažujú možnosť opustiť ruskú ropu a plyn, šiesty balík sankcií počíta so zavedením ropného embarga, no viaceré krajiny, najmä Maďarsko, jeho prijatie blokujú.

 

img

 

Prezident Vladimir Putin povedal, že politika zadržiavania a oslabovania Ruska je dlhodobá stratégia Západu a sankcie zasadili vážnu ranu celej globálnej ekonomike. Dodal, že súčasné udalosti robia hrubú čiaru za globálnou dominanciou Západu v politike aj v ekonomike. Rusko sa podľa neho nechystá izolovať. Rusko jednoducho nemôže byť v modernom svete prísne izolované.   

 

Možno vás zaujme: EÚ vypracovala plán nákupu ruského plynu bez porušenia sankcií



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona