Koronakríza najviac zasiahla Bratislavu: Ako sú na tom iné mestá a obce?

NETKY.SK • 14 August 2020, 12:8 • 2 min
Koronakríza najviac zasiahla Bratislavu: Ako sú na tom iné mestá a obce?

BRATISLAVA – Finančné dôsledky koronakrízy sa najviac prejavili v Bratislave. Ministerstvo financií (MF SR) to uviedlo v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA zaslal tlačový odbor rezortu financií.

slovakia

left justify in out

V dôsledku výpadku príjmov prišiel magistrát hlavného mesta o vyše 9,3 milióna eur. Nasledujú Košice, ktoré vďaka koronavírusu zaznamenali výpadok vyše 5,3 milióna eur.

 

Celkovo vyše 121 miliónov eur

Prešov prišiel o vyše 2,2 milióna eur, Žilina o vyše dva milióny eur. Všetky ostatné krajské mestá zaznamenali výpadky presahujúce milión eur. Výpadky príjmov následne spôsobili aj znížené príjmy z daní.

 

„Ministerstvo financií si plne uvedomuje negatívne vplyvy nižšieho výberu daní na mestá a obce. Tu však netreba zabúdať ani na výpadok príjmov pre štát. Kým mestá, obce a vyššie územné celky (VÚC) stratili spolu približne 170 miliónov eur, štát má prognózovaný výpadok príjmov vo výške presahujúcej 1,4 miliardy eur,“ povedal štátny tajomník MF SR Ľuboš Jančík.

Výpadok príjmov miest a obcí dosiahol celkovo vyše 121 miliónov eur. Najnižšie výpadky príjmov zaznamenali malé obce. MF SR podotýka, že skomplikovať situáciu v nich dokážu aj malé výpady. Obec Babinec dosiahla napríklad výpadky vo výške 771 eur, Haluzice 1 088 eur a obec Nový Svet 1 102 eur. MF SR dodalo, že podobné výpadky mali aj mnohé ďalšie malé obce.
 

Ministerstvo financií SR zverejnilo na svojom facebook-u informácie, o koľko peňazí prišli jednotlivé mesta a obce v súvislosti s koronakrízou, presnejšie, aký majú výpadok dane z príjmov fyzických osôb za rok 2020. Je to podrobný abecedný zoznam obcí, v ktorom si všetci občania môžu pozrieť, ako je na tom ich mesto alebo obec.
 

🏡Fekišovciam vzala korona 3 709 € a Lopušné Pažite prišli o 5 908 €. 🔎Pozrite si aj vaše mesto/obec👇 https://www.mfsr.sk/sk/media/tlacove-spravy/pozrite-kolko-vasa-obec-stratila-koronakrize-2.html

Uverejnil používateľ Ministerstvo financií SR Štvrtok 13. augusta 2020


Najnižšie nominálne výpadky z podielových daní majú, prirodzene, malé obce. Im však aj výpadok tisíc eur môže skomplikovať situáciu. Ide napríklad o obce Babinec -771€, Haluzice -1088€, Nový Svet -1102€, a mnoho ďalších.

Naopak, najvyššie výpadky majú veľké mestá, pri ktorých sa bavíme o miliónoch. Napríklad Bratislave skresala koronakríza prijem z dane fyzických osôb o 9 308 872 €, Košiciam o 5 345 256 €, Nitre o 1 834 157 € a napríklad Banskej Bystrici o 1 874 305 €.

Ak spočítame výpadok dane z príjmov fyzických osôb pre všetky mestá a obce, ide o sumu 121 527 000 €.

„Ministerstvo financií si plne uvedomuje negatívne vplyvy nižšieho výberu daní na mestá a obce. Tu však netreba zabúdať ani na výpadok príjmov pre štát. Kým mestá, obce a VÚC stratili spolu približne 170 miliónov eur, štát má prognózovaný výpadok príjmov vo výške presahujúcej 1,4 miliardy eur,“ povedal štátny tajomník ministerstva financií Ľuboš Jančík.

Ministerstvo financií SR pripravilo pre mestá a obce pomoc vo forme bezúročných pôžičiek, ktoré sa v budúcnosti môžu premeniť na granty, ak sa príslušné subjekty samosprávy zapoja do plánovanej reformy.

Systém žiadostí o bezúročné úvery je rýchly a jednoduchý. Všetky potrebné informácie, podmienky a zároveň aj odkaz na formulár (žiadosť), nájdu primátori, starostovia a župani na stránke ministerstva financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona