Korekcie pri čerpaní majú byť známe do konca mesiaca

NETKY.SK • 15 September 2013, 12:37 • 2 min
 Korekcie pri čerpaní majú byť známe do konca mesiaca

BRATISLAVA - Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny predpokladá, že korekcie za chyby pri využívaní súčasných eurofondov môžu dosiahnuť od 30 mil. do 70 mil. eur, alebo až 100 mil. eur. Peniaze na projekty s korekciami, ktoré mala uhradiť EÚ, bude musieť štát zaplatiť zo svojho rozpočtu, ale európske zdroje sa budú môcť použiť na iné projekty.

slovakia

left justify in out

Spôsob na uplatnenie korekcií za chyby pri čerpaní súčasných eurofondov by mal byť známy do konca septembra. Podpredseda vlády pre investície Ľubomír Vážny, ktorý zodpovedá aj za prípravu a využívanie finančných prostriedkov Európskej únie (EÚ), predpokladá, že korekcie môžu dosiahnuť od 30 mil. do 70 mil. eur, alebo až 100 mil. eur. Peniaze na projekty s korekciami, ktoré mala uhradiť únia, bude musieť štát zaplatiť zo svojho rozpočtu, ale európske zdroje sa budú môcť použiť na iné projekty.

"Nechcem o tom teraz hovoriť, lebo lietajú tam aj vyššie čísla. Dohodli sme sa na tom, že Európska komisia (EK) sa bude snažiť uplatniť pragmatický individuálny prístup k jednotlivým korekciám," povedal Vážny. Vicepremiér očakáva, že aj piatkové rokovanie so zástupcami EK o jej pripomienkach k prvému návrhu Partnerskej dohody na roky 2014 až 2020 pomôže k uplatneniu korekčného mechanizmu. "A ak budú korekcie uplatnené, individuálnym prístupom dospejeme k rozumným číslam," dodal.

Uplatnenie určitej výšky korekcie znamená, že na príslušný projekt nemôžu byť použité prostriedky z EÚ, ale môžu byť použité na iný projekt. "Takže o tú sumu neprídeme. Je fakt, že nás to bude výrazne bolieť v štátnom rozpočte. Keďže ten konkrétny projekt je zrejme hotový a bude naň uplatnená korekcia, budeme to musieť znášať zo štátneho rozpočtu," uviedol Vážny s tým, že pre štát to je pomerne veľká záťaž.

Vicepremiér dostal prísľub, že aj Európska komisia bude akcelerovať svoje jednotné stanovisko. "Dohodli sme sa na tom, resp. zástupcovia Európskej komisie nám oznámili, že budúci týždeň by chceli mať v tom úplne jasno," povedal Vážny. "Aby sme vedeli do konca septembra stanoviť korekčný mechanizmus a aby sme vôbec dospeli k uplatneniu korekcií aj čísla, ktoré sa nás negatívne dotkne," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies