Pozoruhodný príbeh rómskeho dievčaťa o hľadaní lepšej budúcnosti

NETKY.SK • 20 Máj 2021, 07:59 • 2 min
Pozoruhodný príbeh rómskeho dievčaťa o hľadaní lepšej budúcnosti

Dieťa nemá možnosť rozhodnúť o rodine, do ktorej bude patriť. Je splodené, zrodí sa a nadýchne ostrého vzduchu. Zoznamuje sa s tým, čo všetko jeho telo dokáže a učí sa rozoznávať, kto je mu blízky a na koho ramene bude najoslobodzujúcejšie vyplakať sa.

slovakia

left justify in out

Samé polená
Ak má šťastie, rodinné prostredie mu bude kolískou, do ktorej sa bude vracať uchlácholiť a povedie ho k múdrosti, láske a smiechu. Ak ho ale nemá a osud mu do náručia vhodí polená, musí sa samo naučiť vystavať si z nich pevnosť. Nie je to ľahké, vyžaduje si to obetu aj škatuľu bolestí. Eliska Tanzer si to odskúšala, a svoju cestu za šťastím opísala v skutočnom príbehu s názvom Vyrástla som v gete.

 

img

 

Nepravdepodobná dvojica
Eliška je dcérou dvojice, ktorej spojenie by človek považoval za skutočne najmenej pravdepodobné. Jej matka je rómskeho pôvodu a priviedla ju na svet ako trinásťročná, zatiaľ čo o desať rokov starší otec sa hrdo hlásil k nemeckému neonacizmu. Vyrastala vo východoslovenskom gete, v ktorom ženská časť rodiny zarábala na chlieb pomocou najstaršieho remesla, a spoločnosť jej robilo vskutku početné zastúpenie tiet, sesterníc a všelikoho iného. Nedá sa povedať, že by sa otec o dcéru ktovieako zanietene zaujímal, treba mu však uznať, že aj napriek rasistickej ideológii, vedel sem-tam dievčinu vziať a ukázať jej život v Nemecku. Vďaka tomu si všímala dve protichodné cesty, a snívala o lepšej budúcnosti.

 

Cesta
Matka si uvedomovala, že kým je dievča na Slovensku, nečaká ho žiarivá kariéra, ani osudové šťastie. Rozhodlo sa teda, že Eliška pocestuje do Anglicka, aby si štúdiom zabezpečila niečo, na čo by sa oplatilo spomínať. Bola tajne prepašovaná v krabici od práčky, a len čo sa dostala do vysnívanej cudziny, okúsila drsnosť a pád. Pracovala ako upratovačka, cigánska tanečnica, vyskúšala si dokonca aj zamestnanie šičky. Iný by sa vzdal a sklonil hlavu pred nepriazňou osudu, ona však naďalej dúfala, a usilovne sa snažila o dosiahnutie cieľa. Nakoniec sa jej nielen podarilo dokončiť základné vzdelanie, ale absolvovala aj štúdium na univerzite.

 

img

 

Je to úprimné
Vyrástla som v gete je úprimná spoveď, prešpikovaná realitou. Ukáže, aké následky zanecháva rasizmus, ako pre odsudzovanie trpia nevinní, a ako ťažko sa dostáva k vyliečeniu. Je to kniha, ktorá má potenciál zmeniť nejednu myseľ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies