Vlaky minulý týždeň zrazili až osem ľudí

NETKY.SK • 15 Apríl 2019, 18:57 • 2 min
Vlaky minulý týždeň zrazili až osem ľudí

BRATISLAVA - V druhom aprílovom týždni vlaky zrazili osem ľudí. V siedmich prípadoch išlo o smrteľné zrážky, z ktorých boli štyri samovraždy.

slovakia

left justify in out

O tom informoval hovorca Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Michal Lukáč. Jedna z nehôd sa stala v úseku Košice – Kostoľany nad Hornádom – Ťahanovský tunel. Osobný vlak zrazil a usmrtil muža, ktorý sa pohyboval v priechodnom priereze traťovej koľaje.

 

V úseku Svit – Štrba osobný vlak zrazil a usmrtil ženu ležiacu na koľaji. V dôsledku tejto nehody meškalo 15 vlakov. Podozrivú osobu so samovražednými úmyslami minulý týždeň nahlásili v úseku Bratislava-Nové Mesto – Kvetoslavov. Preto bola v danom úseku znížená rýchlosť vlakov a vlaky boli vyrozumené o zvýšenej opatrnosti, povedal hovorca.

 

V nákladnej stanici Košice zaznamenali v priebehu troch dní krádež 22 kusov prepojok a transformátora. Neznámy páchateľ poškodil vo vestibule železničnej stanice Pezinok hlásič požiaru a automat na kávu. Rozbité lavičky vo vestibule nahlásili zase na stanici v Púchove.

 

img

 

Vandali si podľa ŽSR často neuvedomujú, že svojím správaním môžu ohroziť bezpečnosť a plynulosť železničnej dopravy, svoje aj cudzie životy, informoval Lukáč.

 

Dôležitá je opatrnosť

 

"Za posledných sedem dní nebola na železničných priecestiach v správe ŽSR evidovaná žiadna zrážka vlaku s motorovým vozidlom," uviedol Lukáč.

 

"ŽSR ako správca infraštruktúry opakovane apelujú na všetkých vodičov, chodcov, cyklistov, aby si pred železničným priecestím počínali vždy mimoriadne opatrne, najmä sa presvedčili, či môžu bezpečne prejsť cez železničné priecestie," doplnil.

 

Rozhľad na trať

 

Na železničných priecestiach označených dopravnou značkou "Stoj, daj prednosť v jazde!", je vodič povinný zastaviť vozidlo na takom mieste, z ktorého má náležitý rozhľad na trať, musí však dbať na to, aby vozidlo nezasahovalo do priechodného prierezu koľaje, kde by ho mohol zachytiť prechádzajúci vlak.

 

Tieto ustanovenia sa vzťahujú aj na chodcov a cyklistov. Ak vozidlo uviazne na železničnom priecestí, treba podľa Lukáča zavolať číslo 112 a nahlásiť jedinečné identifikačné číslo priecestia (JIČ), umiestnené na zadnej strane výstražníkov alebo dopravného značenia.

 

Svetelná výstraha

 

"Operátori Integrovaného zdravotného systému následne vykonajú opatrenia na varovanie rušňovodiča koľajového vozidla," priblížil hovorca ŽSR.

 

Ak sa vozidlo zastaví na priecestí, spustí sa svetelná výstraha a zatvoria sa závory, podľa neho treba spustené závory bez váhania preraziť, pretože zakrátko vojde na priecestie vlak alebo iné koľajové vozidlo, ktorého hmotnosť býva niekoľko stoviek ton, brzdná dráha stovky metrov a ktorého rušňovodič nemá vo väčšine prípadov žiadnu šancu pred prekážkou zastaviť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona