Kórejský prezident vyzval OSN na väčšiu účasť pri riešení krízy ohľadom KĽDR

NETKY.SK • 21 September 2017, 18:00 • 2 min
Kórejský prezident vyzval OSN na väčšiu účasť pri riešení krízy ohľadom KĽDR

NEW YORK - Juhokórejský prezident Mun Če-in vyzval dnes Organizáciu Spojených národov, aby hrala väčšiu úlohu pri mierovom riešení severokórejskej jadrovej krízy. Označil ju za najnaliehavejšiu výzvu, ktorej čelí svetová organizácia.

slovakia

left justify in out

Mun vo svojom prvom prejave na pôde Valného zhromaždenia OSN vyjadril podporu pre tvrdšie sankcie v reakcii na nedávne testy severokórejských jadrových zbraní. Vyzval Pchjongjang, aby sa ich vzdal a pristúpil na dialóg.

 

Mun Če-in uviedol, že Severná Kórea "musí okamžite prestať s nebezpečnými rozhodnutiami, ktoré by mohli viesť k jej vlastnej izolácii a kolapsu, a mala by si vybrať cestu dialógu".

 

Zdôraznil pritom potrebu multilaterálneho dialógu so Severnou Kóreou, aby sa zachoval mier. "Sme pripravení pomôcť Severnej Kórei spolu s medzinárodným spoločenstvom hneď, ako sa Severná Kórea rozhodne byť na správnej strane dejín," uviedol juhokórejský prezident a vyjadril nádej, že súčasné napätie sa podarí udržať pod kontrolou.

 

"Všetky naše snahy slúžia na zabránenie vypuknutiu vojny a zachovanie mieru. V tomto ohľade musí byť situácia ohľadom severokórejskej jadrovej otázky riadená stabilne, aby sa napätia nadmerne nestupňovali alebo aby náhodné vojenské zrážky nezničili mier," zdôraznil Mun Če-in.

 

Jeho prejav nasledoval dva dni po tom, ako sa americký prezident Donald Trump na tej istej pôde vyhrážal "úplným zničením" Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR), ak napadne Spojené štáty alebo ich spojencov.

 

Trump dnes novinárom popri Valnom zhromaždení OSN povedal, že uvalí na Severnú Kóreu viac sankcií, ale neuviedol k tomu žiadne podrobnosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies