Korčok: Slovensko nebude mať pre postoj k migračnej kríze horšiu predsednícku pozíciu

NETKY.SK • 8 December 2015, 09:16 • 2 min
Korčok: Slovensko nebude mať pre postoj k migračnej kríze horšiu predsednícku pozíciu

BRATISLAVA - Splnomocnenec vlády pre predsedníctvo SR v Rade EÚ a štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Ivan Korčok si nemyslí, že Slovensko bude mať počas svojho predsedníctva zhoršenú pozíciu pre postoj k riešeniu migračnej problematiky.

slovakia

left justify in out

Ako upozornil, podobné odmietavé názory, s akými vystúpili krajiny Vyšehradskej štvorky k povinným kvótam, nie sú počas fungovania Európskej únie novou situáciou. "Keď ide o niektoré citlivé rozhodnutia, ktoré sa krajín bytostne dotýkajú, tak sa stane, že s nimi raz nesúhlasí jeden štát, potom zase iný," pripomenul s tým, že na úspešnom predsedníctve v spoločných témach nemá záujem len samotné Slovensko, ale aj zvyšok dvadsaťosmičky. "Tu nejde o to, že Slovenská republika chce mať pekne a dobre nakreslené priority, ale od nášho úspechu závisí únia ako celok," dodal.

 

Jednou z otázok, o ktorej sa má začať diskutovať v druhom polroku budúceho roka, teda počas slovenského predsedníctva, je nastavenie viacročného finančného rámca, a tým pádom čerpania eurofondov. V súvislosti s postojom V4 k prerozdeľovaniu utečencov sa objavili niektoré názory na obmedzenie európskych zdrojov pre dané krajiny. Korčok odmieta spájanie týchto dvoch tém. "Vieme, že opäť pootvoríme Pandorinu skrinku, ale tak sme sa zaviazali, že sa v polovici obdobia viacročného finančného rámca vrátime k jeho čerpaniu. Teším sa na to, že Slovensko bude mať obrovskú zodpovednosť pri predsedaní diskusie o tom, v akej podobe a výške zostane finančná perspektíva v programovom období rokov 2014 až 2020," uviedol v rozhovore pre TASR.

 

Hlavní prispievatelia podľa neho vyvíjajú permanentný tlak na znižovanie platieb do spoločného rozpočtu. Ako poznamenal, takéto nálady nevyvolala migračná kríza, ale sú v únii prítomné dlhodobo. "Je očividné pnutie medzi tými, ktorí do spoločnej kasy prispievajú a tými, ktorí z nej zatiaľ profitujú. Bude to veľmi ťažká debata. S tým sa počas nášho predsedníctva spája aj dosiahnutie dohody o rozpočte na rok 2017," priblížil splnomocnenec.

 

Predpokladá, že diskusie k viacročnému finančnému rámcu ukončí Malta v prvom polroku 2017, ktorá patrí spolu Holandskom a Slovenskom k tzv. predsedníckemu Triu. Ako dodal, najskôr je potrebné počkať na konkrétny návrh Európskej komisie. "Ten nedáva predsedníctvo. Diskutuje sa na základe návrhu komisie, pričom predsedníctvo sa musí pokúsiť dosiahnuť dohodu všetkých 28 členských štátov EÚ," vysvetlil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies