Korčok: Júnový summit bude o odkaze, že Únia myslí dopredu, nielen na brexit

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 15:53 • 2 min
Korčok: Júnový summit bude o odkaze, že Únia myslí dopredu, nielen na brexit

BRUSEL - Júnový summit EÚ musí vyslať Európanom jasné posolstvo, že Únia má pred sebou aj iné dôležité veci, ako je brexit, a že pracuje na koncepciách, ktoré sú v prospech budúcnosti jej občanov. Uviedol to štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí SR Ivan Korčok po skončení dnešného zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

slovakia

left justify in out

Korčok v rozhovore pre TASR povedal, že hlavným bodom dnešného zasadania Rady ministrov bola príprava júnového summitu EÚ, na ktorom chcú národní lídri zdôrazniť, že Únia má okrem odchodu Spojeného kráľovstva z jej radov pred sebou aj iné dôležité veci. Lídri chcú v júni vyslať jasné posolstvo, že sú tu záležitosti s pridanou hodnotou členstva v EÚ a citlivé problémy, ktoré treba riešiť, ako napríklad migrácia, jednotný trh a digitálna ekonomika.

 

Slovenský diplomat ocenil, že maltské predsedníctvo v Rade EÚ zachováva v oblasti migračnej agendy slovenskú koncepciu efektívnej solidarity, zároveň však pripomenul, že ani po piatich mesiacoch od skončenia slovenského predsedníctva nedospeli členské štáty tak ďaleko, aby o nej mohli hlasovať.

 

"Prehrou pre celú EÚ by bolo presadzovanie iba jedného konceptu, toho, ktorý viaceré členské krajiny odmietajú, a je to koncept kvót na prerozdeľovanie utečencov," upozornil Korčok.

 

Ďalšie dôležité témy, ktorými sa budú lídri v júni v Bruseli venovať, sa týkajú budúcej politiky EÚ v oblasti vnútornej aj vonkajšej bezpečnosti. Korčok ocenil pokrok v tejto agende pod vedením šéfky európskej diplomacie Federicy Mogheriniovej, dodal však, že teraz je na premiéroch a prezidentoch, aby povedali, ako ďaleko sme ochotní ísť. "Platí, že viac Európy v oblasti vnútornej aj vonkajšej bezpečnosti je dobré pre všetkých," zhodnotil situáciu.

 

Rada ministrov sa dnes venovala aj tzv. Bielej knihe o budúcnosti EÚ, ktorú pripravil predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Podľa Korčoka ide o dobrý a konštruktívny príspevok, avšak nastal čas posunúť ďalej diskusie o piatich scenároch a oblastiach, ktoré predstavila eurokomisia.

 

"Tie diskusie skončia v lete. Teraz musia vstúpiť do celej debaty členské štáty. Musíme si zorganizovať debatu jednak doma, a jednak medzi členskými štátmi. Čo chceme v decembri povedať," upozornil Korčok. Pripomenul, že na decembrovom summite EÚ sa zhodnotí celý proces diskusií o budúcnosti Európy, ktorý prebiehal od vrcholného stretnutia národných lídrov v Ríme (koncom marca) až do konca tohto roka, a v decembri by už Únia aj jej členské štáty mali mať jasno v tom, ako chcú pokračovať ďalej pri budovaní európskeho projektu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies