Konzervatívec sa stal nástupcom škandalózneho starostu Toronta

NETKY.SK • 28 Október 2014, 06:49 • 2 min
Konzervatívec sa stal nástupcom škandalózneho starostu Toronta

TORONTO - V kanadskom meste Toronto sa v pondelok skončila éra škandalózneho starostu Roba Forda. Jeho nástupcom sa stal konzervatívec John Tory, ktorý dostal hlasy viac ako 40 percent voličov, oznámila vo večerných hodinách miestneho času volebná komisia.

slovakia

left justify in out

O pokračovanie éry Fordovcov v najväčšom meste Kanady sa mal postarať Fordov starší brat Doug, ktorý svoju kandidatúru oznámil až v septembri, ten však skončil ako druhý a získal 33,8 percenta hlasov.
      

Tretia skončila so ziskom 23,1 percenta hlasov Olivia Chow, bývalá liberálna poslankyňa narodená v Hongkongu. Zvyšných 62 kandidátov nepresvedčilo dokopy ani tri percentá voličov. Ford oznámil stiahnutie svojej kandidatúry na starostu v polovici septembra po tom, čo mu diagnostikovali zriedkavú formu rakoviny žalúdka. Namiesto toho sa rozhodol znovu sa uchádzať o pôvodný mandát v mestskom zastupiteľstve.
      

Ford sa stal celosvetovo známym vlani, keď sa priznal, že "v opitosti" fajčil tvrdú drogu krek - najnebezpečnejšiu formu kokaínu. S pravdou ale vyšiel von až po mesiacoch popierania, keď polícia predložila jednoznačné dôkazy. Potom absolvoval pobyt na odvykacej klinike, kde sa liečil zo závislosti od drog a alkoholu. V júni sa vrátil do práce. Forda však 10. septembra hospitalizovali po tom, čo sa sťažoval na neznesiteľnú bolesť žalúdka. Vyšetrenia ukázali, že má nádor na žalúdku. 
      

Za starostu Toronta ho zvolili v roku 2010 vďaka sľubu danému počas kampane, že rozkrádanie mestských financií. Forda však po jeho excesoch torontská mestská rada zbavila väčšiny právomocí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies