Koniec testovaniu na zvieratách?! Vedci vypestovali ľudskú pokožku

NETKY.SK • 28 Apríl 2014, 11:27 • 2 min
Koniec testovaniu na zvieratách?! Vedci vypestovali ľudskú pokožku

LONDÝN - Britskí vedci z King's College London vypestovali z kmeňových buniek ľudskú pokožku, ktorá by mohla nahradiť využívanie zvierat na testovanie liekov a kozmetiky. Použili na to ľudské embryonálne kmeňové bunky rovnako ako aj indukované pluripotentné kmeňové bunky.

slovakia

left justify in out

Odborníkom sa síce podarilo v laboratóriu vypestovať pokožku už aj v minulosti, najnovší výskum však priniesol lepšie výsledky, pretože vypestovaná pokožka má aj priepustnú bariéru podobnú ako skutočná pokožka. Tú sa vedcom podarilo vytvoriť tým, že bunky pokožky pestovali v prostredí s nízkou vlhkosťou. "Ide o nový a vhodný model, ktorý sa môže používať na testovanie nových liekov a kozmetiky, a nahradiť tak využívanie zvierat. Je taktiež lacný a dá sa ľahko replikovať," uviedol vedúci výskumu Dusko Ilic.

 

Táto pokožka by sa mohla použiť aj na testovanie nových typov liečby viacerých kožných ochorení. "S týmto modelom môžeme zisťovať, ako sa priepustná bariéra v pokožke za normálnych okolností vyvíja, ako je pri jednotlivých ochoreniach poškodená a ako môžeme docieliť jej opravu a regeneráciu," dodala Theodora Mauro. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies