Konflikt v Náhornom Karabachu sa nedá riešiť diplomatickou cestou

NETKY.SK • 23 Október 2020, 8:7 • 2 min
Konflikt v Náhornom Karabachu sa nedá riešiť diplomatickou cestou

JEREVAN - Arménsky predseda vlády Nikol Pašinjan vyhlásil, že agresívny postoj Azerbajdžanu s požiadavkou, aby sa región Náhorný Karabach vzdal, nedáva priestor pre vyriešenie desaťročia trvajúceho konfliktu diplomatickou cestou.

slovakia

left justify in out

"V súčasnosti neexistuje spôsob, ako vyriešiť otázku Náhorného Karabachu diplomaticky," povedal Pašinjan a podotkol, že "bez Náhorného Karabachu neexistuje Arménsko".

 

img


Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev vyhlásil, že na ukončenie nepriateľských akcií sa musia arménske sily stiahnuť z Náhorného Karabachu. Trvá na tom, že Azerbajdžan má právo na násilné získanie svojej oblasti, pretože takmer tri desaťročia medzinárodnej mediácie nepriniesli pokrok.

Pašinjan zároveň obvinil Turecko z podnecovania azerbajdžanských nepriateľských akcií a blokovania akýchkoľvek pokusov o dosiahnutie prímeria. Učinil tak po tom, ako turecký viceprezident Fuat Oktay v stredu varoval, že Ankara nebude váhať s vyslaním vojakov do Azerbajdžanu, ak o to Baku požiada.

 

img

 

Obnovenie bojov 
Najnovšia séria konfliktov medzi Arménskom a Azerbajdžanom o Náhorný Karabach sa začala v nedeľu 27. septembra. Územie obývajú etnickí Arméni a Azerbajdžan stratil kontrolu nad oblasťou vo vojne začiatkom 90. rokov. Táto enkláva však zostáva medzinárodne uznávaná ako súčasť Azerbajdžanu. Obe strany majú vysokú vojenskú prítomnosť pri demilitarizovanej zóne, ktorá región oddeľuje od zvyšku Azerbajdžanu.

 

 

Podpora oboch strán 
Desaťročia trvajúci konflikt si vyžiadal už približne 30-tisíc obetí. Turecko v tejto oblasti výrazne podporuje Azerbajdžan, keďže s Arménskom má historicky zlé vzťahy. Arménsko má zas v konflikte podporu Ruska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona