Predčasné voľby sa konať nebudú. Pozrite si reakcie politikov na rozhodnutie Ústavného súdu

NETKY.SK • 8 Júl 2021, 06:46 • 2 min
Predčasné voľby sa konať nebudú. Pozrite si reakcie politikov na rozhodnutie Ústavného súdu

BRATISLAVA - Opozičná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) označila včerajšie rozhodnutie Ústavného súdu SR (ÚS SR) o referende k predčasným parlamentným voľbám za čierny deň slovenskej demokracie.

slovakia

left justify in out

Vládna strana Sloboda a Solidarita (SaS) verdikt súdu rešpektuje. Predstavitelia petičného výboru, ktorí odovzdali 600-tisíc podpisov ľudí za konanie referenda, sú z tohto verdiktu rozčarovaní, prekvapení a považujú ho za neprijateľné

 

Predseda ÚS SR Ivan Fiačan v stredu verejnosť informoval, že predmet referenda nie je v súlade s ústavou a nemôže sa preto konať.

 

Hlas-SD otvorene kritizuje ÚS SR
„Rozhodnutie Ústavného súdu SR o referende je tvrdou fackou ľuďom, ktorým tak bola popretá možnosť naplniť jedno z ich základných demokratických práv. Ústavný súd odkázal ľuďom na Slovensku, že moc nezávisí od vôle ľudí a vláda si môže počas svojho mandátu dovoliť čokoľvek. Nikto nemá silu a právomoc, aby ju mohol zastaviť," priblížila strana Hlas-SD.

 

Tento verdikt považuje strana za nemorálny, ktorý v sebe nesie nebezpečný precedens do budúcnosti. Vládnu koalíciu vyzvali, aby v parlamente podporili taký návrh ústavného zákona, ktorý umožní ľuďom prostredníctvom referenda skrátiť volebné obdobie parlamentuStrana dodala, že sa s rozhodnutím ÚS SR obráti na medzinárodné inštitúcie.

 

Prečítajte si tiež: Prezidentka Čaputová reagovala na zrušenie referenda. Je na poslancoch, aby zmenili Ústavu SR

 

Liberálom sa verdikt nepozdáva

SaS zopakovala, že v strane boli pripravení považovať rozhodnutie občanov v referende za záväzné a podľa neho aj v parlamente hlasovať.

„Skutočnosť, že Ústavný súd SR berie občanom právo na vyjadrenie svojho názoru vnímame veľmi negatívne. Zároveň to otvára množstvo ďalších otázok, ktoré bude treba následne vyriešiť," priblížil predseda petičného výboru Ervín Erdélyi.

 

V najbližšej dobe sa podľa neho plánujú podrobne oboznámiť s verdiktom súdu a následne zvážia ďalšie kroky.

 

Mohlo by vás zaujímať: Snaží sa Matovič o politickú hru? Obul sa do prezidentky, pretože požiadala o prešetrenie referenda

 

Miroslav Kollár sa prezidentke poďakoval
Nezaradený poslanec parlamentu a bývalý člen vládnej koalície Miroslav Kollár rozumie rozhodnutiu Ústavného súdu SR tak, že referendom nie je možné meniť dĺžku volebného obdobia.

 

„A ak chceme zachovať našu ešte stále mladú demokraciu, nie je iná cesta, ako rešpektovať základné demokratické inštitúcie a ich rozhodnutia," napísal Kollár vo svojom profile na sociálnej sieti.

 

Prezidentke Zuzane Čaputovej sa poďakoval za to, že vytvorila priestor na rozhodovanie Ústavného súdu SR a súdu za samotné rozhodnutie.

 

Smer pripraví ďalšiu petíciu
Predseda strany Smer - sociálna demokracia (Smer-SD) Robert Fico na tlačovej konferencii uviedol, že 600-tisíc ľudí na Slovensku v rekordne krátkom čase „doslova nanosilo tieto podpisy na štruktúry strany Smer-SD a ďalších strán".

 

 

Otázka v referende podľa neho nie je vymyslená a takéto referendum sa už konalo. Rozhodnutie ústavného súdu berú podľa Fica na vedomie, ale nesúhlasia s ním. Podobne ako strana Petra Pellegriniho zvažujú, že sa obrátia s rozhodnutím na medzinárodné inštitúcie. Plánujú aj ďalšiu petičnú akciu.

 

Strana Za ľudí sa s rozhodnutím stotožňuje
Bývalý podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) vo svojom profile na sociálnej sieti napísal, že z občianskeho, spoločenského, politického a právnického hľadiska bude odôvodnenie rozhodnutia mimoriadne zaujímavé.

 

„Ústavný súd v jednoduchosti povedal, že referendum o skrátení volebného obdobia nie je prípustné, pretože, okrem iného, Ústava SR stanovuje, že volebné obdobie je štvorročné. Legitimita mandátu získaného v riadnych voľbách by nemala byť narušená zmenou politických nálad v spoločnosti," podotkol.

 

 

Doplnil, že s rozhodnutím ústavného súdu sa plne stotožňuje. Vopred avizuje, že prípadnú novelu ústavy nepodporí, „pretože by to znamenalo, že opozícia, a je jedno, kto v nej je alebo bude, by nerobila nič iné iba referendá o predčasných voľbách".

 

Mohlo by vás zaujímať: Kolíková: Rozhodnutie Ústavného súdu o referende o predčasných voľbách je ústavnoprávne dôležité

 

Hnutie Sme rodina rešpektujú rozhodnutie 
Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) rozhodnutie ústavného súdu rešpektuje. „Napriek tomu sme presvedčení, že občania majú plné právo priamo rozhodovať o vážnych spoločenských otázkach. Toto občianske právo sme vždy obhajovali a bojovať zaň budeme aj v budúcnosti," uviedol Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

„Ak by to bolo na rozhodnutí Sme rodina, referendum by sa uskutočnilo a rešpektovali by sme jeho výsledok, ale zároveň rešpektujeme aj rozhodnutie ústavného súdu," vyhlásilo hnutie v stanovisku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies