Konečne hotovo? Takto má vyzerať hlavná veža barcelonskej Sagrady

NETKY.SK • 30 September 2018, 12:34 • 2 min
Konečne hotovo? Takto má vyzerať hlavná veža barcelonskej Sagrady

BARCELONA - Stavia sa už vyše 136 rokov. Všadeprítomné žeriavy ale k barcelonskému chrámu Sagrada Família natoľko prirástli, že ani mnoho miestnych si nedokáže predstaviť, že raz zmiznú. Ten čas sa však blíži. Architekti nedávno odhalili podobu centrálnej veže, ktorá by mala byť hotová v roku 2022 a stavbu pomaly uzavrieť, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Spoločne s hlavnou vežou, ktorá ponesie meno po Ježišovi Kristovi, sa stavia aj niekoľko ďalších menších. Centrálna veža bude však najvyššia, merať má 172,5 metra a zakončená bude krížom. Susedná veža - Matka božia bude mať 138 metrov a štyri okolité, zasvätené autorom evanjelií, 135 metrov. Hotovo by malo byť v roku 2022.

 

img

Zdroj: AP

 

Aby stavbári verejnosť trochu navnadili, zverejnili vizualizáciu, kde si môžu ľudia podobu najvyššej veže pozrieť zvnútra i zvonku. Interiér bude vyzdobený keramickou a sklenenou mozaikou a má symbolizovať nebesá. Vnútri bude tiež výťah, ktorý návštevníkov vyvezie až k základni kríža, odkiaľ sa im naskytne výhľad na mesto.

 

Ani finalizáciou veže však stavba symbolu Barcelony neskončí, práce na fasáde budú pokračovať až do roku 2026, nehľadiac na to, že údržba majestátnej katedrály bude doslova nekončiacich prác, tvrdí súčasný šéf architekt Jordi Faulov.

 

"V posledných rokoch sme pracovali na sakristii. Teraz sú na rade veže. Plánovali sme, navrhovali sme, ale nie je to jednoduché, ak chceme vychádzať z toho, ako zmýšľal Gaudí. Je to pre nás výzva aj z dôvodu, že tu skúšame nové technológie," uviedol Faulov pre agentúru AP. Nová technológia spočíva v tom, že stavbári spájajú veľké časti kameňa a železa živicou. Môžu si tak predpripraviť materiál a stavbu urýchliť.

 

Celý proces je však o to zložitejší, že Gaudího návrhy boli zničené počas požiaru v priebehu občianskej vojny v roku 1936. Mnoho stavebných úprav bolo preto čírou improvizáciou alebo odhadom.

 

Pretiahne sa zdobenie?

 

Hoci tvorcovia sľúbili,  že úplne hotovo bude v roku 2026, niektorí ich plánu úplne neveria, najmä turisti. Miestni už sú zhovievavejší. Tým, že žijú v blízkosti katedrály, vidia pokrok ľahšie.

 

Opýtaní turisti, ktorí katedrálu navštívili, potvrdili, že sa do Barcelony určite vydajú znovu, až bude Sagrada kompletná.

 

Pokiaľ bude v roku 2026 skutočne hotovo, bude to presne 144 rokov od doby, čo sa v roku 1882 začalo stavať. Snáď to bude bez žeriavov, ktoré sa už tiež stali symbolmi Sagrady, stále ono.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies