Pozrite si bilanciu z dobrovoľného testovania, ktoré sa uskutočnilo v priebehu víkendu. Krivka pozitívnych mierne stúpla

NETKY.SK • 23 November 2020, 14:45 • 2 min
Pozrite si bilanciu z dobrovoľného testovania, ktoré sa uskutočnilo v priebehu víkendu. Krivka pozitívnych mierne stúpla

BRATISLAVA - Dobrovoľné a bezplatné testovanie v rámci 4. kola operácie Spoločná zodpovednosť využilo 110 609 obyvateľov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Pozitívne testy malo 2501 z nich. Priemerná pozitivita tak predstavuje 2,26 percenta. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany SR (MO SR) Martina Kovaľ Kakaščíková.

 

Pozitivita u ľudí mierne stúpla
Ako ďalej priblížila, z porovnania výsledkov 458 aktuálne testovaných miest a obcí vyplýva, že oproti celoplošnému testovaniu z 31. októbra - 1. novembra 2020 došlo k miernemu nárastu pozitivity.

 

Porovnávané boli pritom vždy iba dáta z konkrétnych 458 miest a obcí, ktoré boli testované uplynulý víkend. V rámci celoplošného testovania 31. októbra - 1. novembra 2020 sa na testovaní v týchto mestách a obciach zúčastnilo celkovo 362 666 osôb, pričom pozitivita predstavovala 2,05 percenta.

 

img

 

Účasť v aktuálnom pretestovaní teda predstavuje 30,49 percenta z počtu otestovaných v rámci týchto istých obcí počas celoslovenského testovania.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ Minister hospodárstva Richard Sulík predstavil vlastný pandemický plán

 

Armáda pomôže s digitalizáciou dát
Podľa náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR (OS SR) Daniela Zmeka, úloha zo strany OS SR bola splnená, pričom profesionálni vojaci v týchto chvíľach zabezpečujú dodanie hárkov s výsledkami testovania do jednotlivých regionálnych úradov verejného zdravotníctva a sú pripravení aj na pomoc s digitalizáciou týchto dát.

„Ďakujem všetkým, ktorí sa na testovaní podieľali a samozrejme tým, ktorí využili možnosť a prišli sa dobrovoľne otestovať, čím dokázali, že im na zdraví a zodpovednosti nielen voči sebe, ale aj ostatným záleží a nie je im aktuálna situácia ľahostajná. Slovensku môžeme pomôcť iba ak budeme skutočne všetci ťahať za jeden povraz,“ uviedol v príspevku na sociálnej sieti Facebook minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO).

 



Riaditeľka tlačového odboru Ministerstva vnútra SR (MV SR) Barbara Túrosová tiež informovala, že odberové miesta posilnili aj hasiči, ktorí vytvorili 28 odberových tímov zložených z jedného hasiča záchranára a jedného asistenta.

 

Prečítajte si tiež: Najsilnešie opozičné strany sa nezapoja do nákupu antigénnych testov, kde vidia problém?

 

Samosprávy môžu požiadať o preplatenie nákladov

Na zabezpečení bezproblémového priebehu testovania sa podieľalo aj tisíc policajtov, 534 v sobotu a 449 v nedeľu. Príslušníci policajného zboru udržiavali verejný poriadok a dozerali aj na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky v okolí odberných miest.

 

img

„Na testovaní sa neprehliadnuteľnou mierou podieľala aj samospráva. Tak ako v predchádzajúcich kolách, aj teraz si zástupcovia samosprávy môžu uplatniť preplatenie vynaložených nákladov. Svoje požiadavky môžu predložiť na okresné úrady, ktoré ich verifikujú a postúpia ministerstvu vnútra na refundáciu,“ dodala Túrosová.

 

Prečítajte si viac: DOJÍMAVÉ: Deti ocenili vojakov, za operáciu Spoločná zodpovednosť dostali neuveriteľný dar



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona