Komora lekárov žiada o pomoc, Sociálna poisťovňa chce od nich spätne veľké peniaze

NETKY.SK • 20 September 2016, 15:03 • 2 min
Komora lekárov žiada o pomoc, Sociálna poisťovňa chce od nich spätne veľké peniaze

BRATISLAVA - Slovenská lekárska komora (SLK) žiada riešiť situáciu stoviek lekárov, ktorým Sociálna poisťovňa spätne predpisuje povinné dôchodkové a nemocenské odvody.

slovakia

left justify in out

SP totiž začala doručovať týmto lekárom rozhodnutia o tom, že im zaniklo povinné poistenie samostatne zárobkovo činnej osoby (SZČO) v iný dátum, ako si lekári mysleli, a tieto rozhodnutia sú podkladom na predpísanie dlžného poistného.

 

Ako na tlačovej besede uviedol prezident SLK Marian Kollár, časť lekárov má v súčasnosti uhradiť poistné aj za obdobie rokov 2006, 2007 a 2008, pričom suma predpísaného poistného spolu s úrokmi z omeškania dosahuje až 10 tisíc eur.


Vedenie SLK preto požiadalo o stretnutie ministra práce a sociálnych vecí Jána Richtera a šéfa Sociálnej poisťovne Ľubomíra Vážneho. "Veríme, že na spoločnom stretnutí dosiahneme dobrý výsledok, za ktorý považujeme absolútne zrušenie týchto poplatkov," povedal Kollár.


Do takejto situácie sa pritom lekári podľa šéfa SLK dostali tak, že sa ako fyzické osoby prevádzkujúce ambulanciu transformovali na spoločnosť s ručením obmedzeným, alebo odišli do dôchodku a ponechali si licenciu na výkon samostatnej zdravotníckej praxe, ktorá má charakter živnosti. Ako ďalej uviedol Kollár, títo lekári si neuvedomili, že licencia zakladá status SZČO a nepožiadali SLK o jej zrušenie.


"Máme za to, že dôsledky, ktoré lekári musia znášať, sú príliš prísne, osobitne za situácie, keď nemali žiadne príjmy z výkonu povolania lekára na základe predmetnej licencie a naďalej si riadne a včas plnili odvodové povinnosti už ako zamestnanci vlastných obchodných spoločností," povedal Kollár.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies