Komisia bojuje proti falošným liekom v rozvojových krajinách

NETKY.SK • 5 Apríl 2014, 18:39 • 2 min
Komisia bojuje proti falošným liekom v rozvojových krajinách

BRUSEL - Nový projekt spustia v Kamerune, Ghane, Jordánsku, Maroku a Senegale.

slovakia

left justify in out

Európska komisia informovala o spustení nového projektu, ktorý má za cieľ bojovať proti falšovaným liekom v rozvojových krajinách. Urobila tak pred blížiacim sa Svetovým dňom zdravia vypísaným na 7. apríla. Brusel chce proti medicínskym falzifikátom najnovšie bojovať v Kamerune, Ghane, Jordánsku, Maroku a Senegale. Práve nimi podľa expertov prechádzajú hlavné trasy pašerákov falošných medikamentov.

 

Falšované lieky sú podľa európskeho komisára pre rozvoj Andrisa Piebalgsa nebezpečné najmä preto, že často obsahujú nekvalitné látky, v niektorých prípadoch dokonca aj toxické. "Falošné medikamenty sa stali dôležitým zdrojom príjmu pre organizované zločinecké skupiny," uviedol v piatkovom stanovisku Piebalgs. Tento fenomén má okrem medicínskeho aj sociálny rozmer, keďže podľa eurokomisára "ohrozuje mierový vývoj v týchto krajinách". 

 

V rámci projektu chce EK podporovať vyšetrovacie orgány v rozvojových štátoch a poskytovať im aj technickú podporu na chemickú analýzu podozrivých liekov. Komisia chce takisto šíriť v týchto krajinách osvetu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies