Kolumbijská polícia zatkla popredného člena Národnej oslobodzovacej armády, ktorý sa podieľal na zosnovaní útokov

NETKY.SK • 16 Február 2018, 06:32 • 2 min
Kolumbijská polícia zatkla popredného člena Národnej oslobodzovacej armády, ktorý sa podieľal na zosnovaní útokov

BOGOTA - Kolumbijské úrady dolapili Rafaela Antonia Botera, popredného člena Národnej oslobodzovacej armády (ELN) - jedinej aktívnej povstaleckej skupiny, ktorá zostala v krajine.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na prokuratúru. Botero, známy pod prezývkou Ivan, je podozrivý z násilného naverbovania 97 detí a z organizovania bombového útoku, pri ktorom prišlo o život 27. januára v prístavnom meste Barranquilla šesť policajtov.

 

Zadržali ho tri dni po tom, ako prokuratúra nariadila zatknutie 21 lídrov ELN a ďalších členov. Podľa kolumbijských úradov sú niektorí z nich vo Venezuele a plánujú odtiaľ útoky. Minister obrany Luis Carlos Villegas vo štvrtok uviedol, že o veci hovoril telefonicky so svojím venezuelským kolegom Vladimirom Padrinom a možno sa niekde neďaleko hranice stretnú.

 

Villegas povedal, že nevylučuje schôdzku kolumbijských predstaviteľov s venezuelským prezidentom Nicolásom Madurom v očividnej snahe zmierniť napätie po tom, ako venezuelský generálny prokurátor obvinil Kolumbiu z plánovania bombardovania jeho krajiny.

 

ELN je poslednou kolumbijskou aktívnou povstaleckou skupinou po tom, ako oveľa väčšie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC) podpísali v júni 2016 s vládou dohodu o zastavení bojov. Skončila sa tým vyše 50 rokov trvajúca občianska vojna, ktorá si vyžiadala viac než 220.000 obetí.

 

Vláda pozastavila mierové rozhovory s ELN v januári, keď povstalci obnovili po trojmesačnom prímerí svoje útoky, pripomína DPA.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies