Slovensko nie je v bezprostrednom vojnovom ohrození

NETKY.SK • 27 Február 2022, 14:21 • 2 min
Slovensko nie je v bezprostrednom vojnovom ohrození

BRATISLAVA – Slovensku pre konflikt na Ukrajine momentálne nehrozí bezprostredné vojnové ohrozenie. Najakútnejšou hrozbou pre SR je migračná kríza spôsobená prílivom vojnových utečencov. V nedeľnej relácii V politike na TA3 to povedal minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽaNO).

slovakia

left justify in out

Pripomenul, že vláda v sobotu (26. 2.) vyhlásila mimoriadnu situáciu pre príchod utečencov z Ukrajiny. Na východnej hranici SR už podľa ministra nasadili zhruba 600 príslušníkov Ozbrojených síl SR. Momentálne pomáhajú polícii i ďalším zložkám zvládať migračnú vlnu. „Sme pripravení zvýšiť počet vojakov do 1 500. Ak to nebude stačiť, aj tento stav by sme zvýšili,“ uviedol Naď.

 

img

 

Minister deklaruje, že Slovensko migráciu z Ukrajiny zvládne.

 

„Pomôžeme toľkým, koľkým treba. Keď prídu na územie SR státisíce utečencov, tak sa o nich postaráme,“ vyhlásil s tým, že štát urobí všetko pre ochranu Slovenska i pomoc Ukrajincom. Naď uviedol, že v nedeľu sa bude vláda SR zaoberať ďalšou pomocou „vojenského charakteru“ pre Ukrajinu. Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur. Pomoc schválila vláda SR na svojom nedeľnom mimoriadnom rokovaní.

 

Najaktuálnejšie info k téme: Slovensko poskytne Ukrajine ďalší vojenský materiál v hodnote 4,41 milióna eur. Ide o reakciu na sobotný (26. 2.) večerný telefonát premiéra SR Eduarda Hegera (OĽaNO) s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.

 

„Spýtal som sa ho, ako vie Slovensko ešte pomôcť. Ukrajinským vojakom začína dochádzať munícia, a preto som na nedeľu okamžite zvolal vládu, aby sme mohli čím skôr na žiadosť reagovať,“ vyhlásil ešte v sobotu predseda vlády. Aj v sobotu schválila vláda SR pomoc Ukrajine vo forme vojenského materiálu takmer za 11 miliónov eur. Ide konkrétne o 10 miliónov litrov nafty, 2,4 milióna litrov leteckého benzínu či 12 000 kusov 120-milimetrovej munície.

 

Minister Naď zároveň potvrdil, že obranu Slovenska by malo posilniť 1 200 zahraničných a okolo 300 slovenských vojakov i systém Patriot na posilnenie protivzdušnej obrany. Na posilnení obrany Slovenska sa majú podieľať vojaci z Nemecka a Holandska a finálne sa rokuje aj s Českom, Poľskom či Slovinskom. Každá z krajín by podľa Naďa mala poslať na Slovensko vojakov, ale i techniku a špecifické systémy.

 

Ruskí technici, ktorí sa starajú o stíhačky MIG-29 na Sliači, sú podľa slov ministra „pod kontrolou“. „Aby sme vedeli čo a kde robia,“ poznamenal. Slovenské stíhačky ruskej výroby Mig-29 chce minister „uzemniť“ čím skôr, musí sa však sfinalizovať dohoda so spojeneckou krajinou, aby sa starala o ochranu vzdušného priestoru SR. Naď potvrdil aj rokovania o uzavretí slovenského vzdušného priestoru pre ruské lietadlá.

 

Vojenské cvičenie Saber Strike, ktoré sa na Slovensku začne od 1. marca, bude podľa šéfa rezortu obrany zorganizované, avšak v menšom počte. Cvičiť by malo do 2 000 vojakov, a to slovenských, ako i zo Spojených štátov amerických. Naď si vie predstaviť zorganizovať v Bratislave rokovanie medzi zástupcami Ukrajiny a Ruska, zatiaľ však podľa neho taká žiadosť neprišla. V relácii zároveň avizoval podanie civilnej žaloby na poslanca Národnej rady SR a podpredsedu Smeru-SD Ľuboša Blahu. „Za to všetko, čo o mne narozprával,“ poznamenal minister.

 

Možno vás zaujme: Sme pripravení v SR zorganizovať mierové rokovania



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies