Košická Fenestra organizuje v Bratislave konferenciu o bezpečí žien a ich detí

NETKY.SK • 3 November 2010, 11:58 • 2 min
Košická Fenestra organizuje v Bratislave konferenciu o bezpečí žien a ich detí

Košická Fenestra organizuje v Bratislave konferenciu o bezpečí žien a ich detí

slovakia

left justify in out

Do akej miery dokáže súčasná legislatíva a jej uplatňovanie v praxi ochrániť ženy a ich deti pred násilím, to je téma konferencie Bezpečie žien zažívajúcich násilie a ich detí, ktorú dnes v Bratislave organizuje košická ženská mimovládna organizácia Fenestra.
      "Prišli sme do Bratislavy hlavne kvôli tomu, že tu sídlia ministerstvá a orgány, ktoré sú zodpovedné za oblasť postupu polície, prokuratúry a súdov v prípadoch násilia," uviedla pre TASR Dušana Karlovská, riaditeľka Poradenského centra Fenestra. Od konferencie očakáva, že sa "otvorí dialóg o tom, ako a či je súčasná slovenská legislatíva implementovaná v praxi a či naozaj dokáže v praktickej rovine zabezpečiť ženám a deťom bezpečie".
      Cieľom konferencie, na ktorú sa prihlásilo takmer 50 účastníkov, je reflektovať súčasné možnosti ochrany žien pred násilím v intímnych vzťahoch z pohľadu inštitúcií aj žien, ktorých sa problematika priamo týka.
      Slovensko má pomerne pokrokovú legislatívu umožňujúcu ochranu žien a ich detí pred ďalším násilím. "Avšak skúsenosti žien, ktoré hľadajú pomoc a podporu v našom poradenskom centre, ukazujú, že kroky a intervencie polície, prokuratúry a súdov nevedú vždy k bezpečiu počas právneho riešenia ich situácie, považujeme za dôležitý predpoklad dosiahnutia zmien v tejto oblasti," uviedla štatutárna zástupkyňa Fenestry Jana Oleárniková.
      Organizátorky od konferencie očakávajú otvorenie verejného diškurzu a spolupráce všetkých aktérov pri zvyšovaní dostupnosti efektívnej ochrany pre ženy zažívajúce násilie v intímnych vzťahoch. "Život v bezpečí je základným ľudským právom. Očakávame, že relevantné inštitúcie sa touto témou budú zaoberať a uskutočnia kroky, ktoré zaistia, že intervencie polície, prokuratúry a súdov budú viesť k bezpečiu žien zažívajúcich násilie a ich detí," dodala Karlovská.
      Konferencia sa uskutočňuje vďaka nenávratnému finančnému príspevku Finančného mechanizmu EHP, Nórskeho finančného mechanizmu a štátneho rozpočtu SR v rámci Blokového grantu Program na podporu ľudských práv a vďaka finančnej podpore Slovensko-českého ženského fondu.
      Košická ženská mimovládna organizácia Fenestra sa od roku 1999 zaoberá problematikou násilia páchaného na ženách. Jej aktivity spočívajú v poskytovaní špecifického poradenstva pre ženy zažívajúce násilie v párových vzťahoch a ich detí. Pri poskytovaní poradenstva sa snaží napĺňať štandardy, ktoré platia v Európe.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies