Kohútove priority: Spojenie so Šatanom, plat na mládež a posun vpred

NETKY.SK • 17 Jún 2016, 07:41 • 2 min
Kohútove priority: Spojenie so Šatanom, plat na mládež a posun vpred

BRATISLAVA - Martin Kohút je pripravený posunúť slovenské hokejové hnutie vpred. Hoci z pozície nového prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) nechcel sľubovať okamžité výsledky, príležitosti sa plánuje chopiť už začiatkom budúceho týždňa a na úvod absolvuje s každým svojím spolupracovníkom osobný rozhovor.

slovakia

left justify in out

Keďže v novom Výkonnom výbore majú silné zastúpenie podporovatelia protikandidáta Tibora Turana, uvedomuje si, že cesta za naplnením programu nemusí byť jednoduchá. Prvou pracovnou záležitosťou bude nadviazanie spojenia s Miroslavom Šatanom, ktorého Kohút podľa avizovaných informácií navrhne na post generálneho manažéra slovenskej reprezentácie.

 

Štvrtkový volebný kongres priniesol niekoľko názorových rozporov, dve kolá v hlasovaní do orgánov SZĽH a presne o polnoci napokon aj meno nového šéfa Slovenského zväzu ľadového hokeja. Martin Kohút získal nadpolovičnú väčšinu 150 hlasov, svojho kandidáta Tibora Turana zdolal o 23. "Prežili sme dlhý čas, dnes sa začína nový deň. Verím, že sa začína aj v hokejovom hnutí. Ľudia rozhodli, že chcú zmenu a tá je reprezentovaná mojím programom. Pokúsim sa využiť svoje skúsenosti, znalosti a všetko, čo som sa naučil v doterajšej praxi, aby sme slovenskému hokeju pomohli. Neviem sľúbiť výsledky, viem však sľúbiť, že hokejové hnutie sa posunie vpred," uviedol Kohút na prvej tlačovej konferencii.

 

Bývalý úspešný manažér v oblasti IT ohlásil svoju kandidatúru na post prezidenta SZĽH 2. júna. Vtedy potvrdil, že k finálnemu rozhodnutiu dospel až po dvoch mesiacoch, no dôvod, ktorý ho presvedčil, nekonkretizoval. Po oficiálnom zvolení do funkcie sa napokon rozhovoril. Kandidatúru prijal na základe slov svojho zosnulého kamaráta Martina Filka, bývalého šéfa Inštitútu finančnej politiky (IFP) a hlavného ekonóma ministerstva financií, ktorý sa na Veľkonočný pondelok utopil v Dunaji. "Mal som jedného kamaráta, pochádzal z Oravy a spoznal som ho pred mnohými rokmi. Bol šikovný, múdry, študoval v zahraničí. Boli sme partia ľudí, ktorá chcela, aby ľudia v tejto krajine rozmýšľali hlavou a nemuseli pracovať rukami. Posunuli sme sa vyššie, aby sme zarábali peniaze. Môj kamarát pracoval preto, aby sa ľudia v tejto krajine mali lepšie. Volal sa Martin Filko a na Veľkonočný pondelok sa utopil v Dunaji. Naše posledné stretnutie bolo symbolicky o hokeji, keď svojimi pripomienkami skoro znemožnil prijatie Zákona o športe. Bránil peniaze štátneho rozpočtu ako svoje vlastné. Keď sme sa lúčili, pozval som ho na najbližší medzištátny zápas v hokeji. Poprosil ma, aby som urobil v hokeji poriadok. Povedal mi, že príde a že sa teší na hokej. To sa stalo heslom mojej kampane a jeho slová boli spúšťačom všetkého," objasnil emotívne rozhodnutie Kohút.

 

Štyridsaťpäťročný manažér sa dostal do zväzových štruktúr len vlani v júni, keď si ho vtedajší prezident Igor Nemeček vybral do 7-členného Výkonného výboru. Po niekoľkých mesiacoch dostal na starosti marketingovú a ekonomickú stránku zväzu, aby prispel k stabilizácii situácie. Teraz bude v exekutíve sedieť vo funkcii prezidenta SZĽH a spolupracovať bude s ďalšími desiatimi členmi. Keďže medzi zvolenými sa nachádza väčšina podporovateľov Turana na čele s Jozefom Stümpelom či Františkom Suchardom, Kohút vie, že spolupráca nemusí ísť ako po masle. "Bude to zvláštna situácia, ale hnutie sa tak rozhodlo. Budem sa snažiť určiť smer, chcem zmeniť zmýšľanie ľudí a ponúknuť im iný pohľad na veci. Nie som pesimistický v tom, ako vidím Výkonný výbor. Myslím si, že budem schopný s týmito ľuďmi komunikovať. Nie sú tam len podporovatelia Tibora Turana, ale aj tí moji. Budem mať dostatočnú podporu na to, aby som sa o nich vedel oprieť," konštatoval Kohút.

 

V exekutíve budú chýbať Richard Lintner či Ľubomír Višňovský, ktorí patrili k jeho najväčším verejným podporovateľom. Neúčasť Lintnera vo VV nového prezidenta veľmi neprekvapila. "Je to obraz súčasného stavu hokejového hnutia. Rišo Lintner nemá u funkcionárov takú podporu, aby sa do Výkonného výboru dostal. To ale neznamená, že sa niečo zmení v tom, čo som povedal. Zmení sa len vzťah, ktorý tu bol, že sa bojovalo medzi Pro-Hokejom a zväzom. Budem sa snažiť veľmi korektne pristupovať k Pro-Hokeju a pomáhať Tipsport Lige. Nechcem ju riadiť, len pomáhať," ešte raz zdôraznil.

 

Kohút už deň pred voľbou zväzového prezidenta avizoval, že ak vyhrá, novému VV predloží návrh na vymenovanie Šatana za GM reprezentácie. V súčasnosti patrí táto funkcia Róbertovi Švehlovi, ktorý sa po kongrese vráti do VV. "Jedna z vecí, ktorá sa zajtra stane, bude tá, že zavolám Mirovi Šatanovi a budem sa s ním rozprávať. Podľa mňa je to v súčasnosti najlepší kandidát na tento post. Budem s ním komunikovať, rovnako ako s Róbertom Švehlom a verím, že nájdeme spoločné riešenie. Nemôžeme sa baviť o vzťahoch, ale o tom, kam reprezentáciu chceme posunúť," objasnil 45-ročný hokejový šéf. Zmluvu so SZĽH na jeden rok má i reprezentačný kouč Zdeno Cíger. Aj s ním sa Kohút bude zhovárať. "Zdeno je môj priateľ, nemám s ním žiadny problém a budem s ním komunikovať."

 

Bývalý úspešný manažér sa už vzdal šéfovania v renomovanej IT firme. Dostal čestnú funkciu viceprezidenta spoločnosti pre Európu, no teraz vloží kvantum pracovnej energie predovšetkým do skvalitnenia procesov v slovenskom hokeji. "Začnem si robiť organizačnú štruktúru zväzu. Pôvodne som plánoval, že by sme si dali stretnutie už v piatok ráno, ale to pre dlhotrvajúci kongres nestihneme. Preto si sadneme v pondelok ráno a začneme pracovať. Chcem sa stretnúť s každým zamestnancom alebo človekom, ktorý ma akýkoľvek vzťah so slovenským hokejom a absolvovať s ním osobný rozhovor," dodal Kohút.

 

Vyše 14-hodinový mimoriadny kongres SZĽH schválil okrem iných návrhov aj výšku platu pre nového prezidenta, ktorý bude mesačne zarábať 3500 eur. Kohút sa ho hneď na začiatku trojročného funkčného obdobia vzdal. "Nie je to o peniazoch, dúfam, že to všetci pochopia. Plat nebudem poberať pre vlastný osoh, ale pravidelne ho budem posúvať naspäť do hnutia na mládež," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies