Národné divadlo Praha prichádza do SND s hrou Rej – Kolotoč

NETKY.SK • 26 Máj 2023, 15:18 • 2 min
Národné divadlo Praha prichádza do SND s hrou Rej – Kolotoč

BRATISLAVA - S jednou z hier tohto rakúskeho spisovateľa označovaného aj prívlastkom kontroverzný hosťuje v Bratislave Národné divadlo Praha v novej budove SND už v nedeľu 28. mája 2023 o 19.00 hod. Uvedie Schnitzlerovu hru REJ – KOLOTOČ.

slovakia

left justify in out

 

„Píšem o láske a smrti. Aké sú ďalšie témy?“ odpovedal Arthur Schnitzler otázkou, keď ho požiadali o reakciu na kritiku, že vo všetkých svojich dielach sa venuje rovnakým témam.

Arthur Schnitzler (1862 – 1931) ukončil štúdium medicíny a napokon, aby sa mohol viac venovať tomu, čo ho od detstva lákalo – literatúre, otvoril si súkromnú prax. Či už ako lekár, alebo literát/divadelník, zaujímal sa o psychiku, hypnózu, sugesciu, skúmal nevedomie, ale aj základné pudy ľudskej bytosti. Schnitzlera preto často spomínajú aj v súvislosti s Freudom. Tieto dve osobnosti nemali nikdy príležitosť osobne si podebatovať na uvedené i ďalšie súvisiace témy, celý život však viedli intenzívnu korešpondenciu.

 

Mnoho zo vzájomných skúseností využil Schnitzler vo svojej tvorbe. Hru Der Reigen, v Česku uvádzanú pod titulom Rej – u nás Kolotoč, napísal na konci 19. storočia. Sám sa obával prijatia, a tak bola vydaná len pre úzky okruh. Jej inscenovanie vo Viedni a v Berlíne o dve desaťročia neskôr dalo za pravdu Schnitzlerovi – premiéry sprevádzal škandál, doslova bitka v hľadisku, a procesy proti autorovi za verejnú urážku mravov. Hru označili za pornografickú. Zákaz uvádzania, ktorý na hru uvalil autor, zrušil až jeho syn v roku 1981; iné zdroje uvádzajú, že na želanie autora sa mohol titul vrátiť do divadiel až po päťdesiatich rokoch. Stalo sa tak v Mníchove a v Zürichu a následne v ďalších európskych divadlách. K istým zaujímavostiam patrí aj to, že vo Francúzsku vlastnila autorské práva prekladateľka, a tak sa dielo nielen hralo, ale dokonca dostalo aj filmovú podobu. Réžiu mal Roger Vadim a ďalšia veľká osobnosť bola autorom scenára – Jean Anouilh.

 

Vráťme sa však k hre samotnej: je to kolotoč desiatich dialógov, ktorý ani po storočí nestratil svoju provokatívnosť; s odstupom času sa však presvedčíme, že dnes vnímame dielo Schnitzlera ako „modernú klasiku“ a vo stvárnení francúzskym režisérom Arthurom Nauzycielom nejde o prvoplánový efekt, ale o hlbší ponor do v súčasnosti často vyprázdnených ľudských vzťahov.

 

Národné divadlo Praha pripravilo inscenáciu Schnitzlerovej hry Rej – Kolotoč v spolupráci s Národným divadlom v Bretónsku a medzinárodným tímom.

Pozývame  vás na predstavenie v nedeľu 28. mája 2023 o 19.00 do novej budovy SND.

Pred predstavením sa návštevníci môžu zúčastniť na dramaturgickom úvode, ktorý sa začína o 18.30 hod.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona