Knižná séria Dedičstvo Ballantynovcov ponúka romantiku aj možnosť zamyslieť sa

NETKY.SK • 14 November 2019, 07:30 • 2 min
Knižná séria Dedičstvo Ballantynovcov ponúka romantiku aj možnosť zamyslieť sa

Dedičstvo Ballantynovcov je viac ako iba pominuteľný príbeh. Je to láska a oddanosť, to ony sú tým, za čo má cenu bojovať.

slovakia

left justify in out

Laura Frantz je vynikajúca rozprávačka. V trojdielnej sérii, ktorá nesie názov Dedičstvo Ballantynovcov, prepája svieži jazykový štýl s nezabudnuteľným príbehom o odvahe prežiť aj tam, kde vládne krutosť a závisť. Čitateľ, ktorý sa rozhodne preniknúť do niekdajších čias Ameriky a jej obyvateľov, na vlastnej koži pocíti nielen drsnosť divokej prírody, ktorá si písala svoj príbeh bez ohľadu na potrebu iných, ale aj jemnosť viery v Boha.


Autorka sa nevtieravo zastáva rodiny, ukazuje, aké neopomenuteľné je jej miesto v spoločnosti, tak v minulom, ako aj terajšom storočí. Jednotlivé časti sa dajú čítať aj samostatne, avšak pre lepšie zoznámenie sa so staršou i mladšou generáciou rodu Ballantynovcov, sa odporúča začať tam, uprostred jednej zimy, keď mladík zaklopal na dvere a započal tak budovanie onoho povestného dedičstva.

 

Kováčov učeň


Píše sa rok 1784 a mladý, aj keď na svoj vek i trochu životom ošľahaný Silas Ballantyne prichádza do štátu Pensylvánia. Má sa tam učiť od tamojšieho kováča a podľa zvyklostí u neho aj bývať. Má v úmysle poponáhľať sa, aby čím skôr doviedol učňovský zácvik do cieľa, ťahá ho to totiž na západ a rád by sa vydal na cestu. Jeho majster má však iný plán. Všemožne sa ho usiluje zdržať, odvoláva sa na starú tradíciu a ako na dlani mu ponúka ženbu s jednou z jeho dcér. Má ich dve a obe sú krásne, vybrať si je teda z čoho.


Otázkou je, či dá Silas prednosť neopísateľnej kráse staršej zo sestier Elspeth, alebo sa zaľúbi do čistej duše, ktorá sídli v tele mladšej Eden.

 

img


Bude to napätie, nesmierna trýzeň, prekvapenie a neutíchajúci boj dobra so zlom.


„Laura Frantz sa vie pohrať s nepatrnými detailami a aj s ich pomocou vytvoriť dielo nabité pôvabom, romantikou, vášňou a nenávisťou. Z jej slov sa vinie vtieravá poetická melódia, ktorá maľuje svieži obraz a vtiahne čitateľa do života hlavných postáv v mieste a čase, v ktorých sa príbeh odohráva. Kováčov učeň je nádherný začiatok novej série," napísal USA TODAy.

 

Na druhom brehu


Ellie Ballantyneová, dcéra veľaváženého Silasa, sa rozhodne opustiť školu a vrátiť sa domov. Keďže jej rodičia sú odcestovaní a súrodenci, zdá sa, majú iné starosti, musí si aj ona nájsť niečo, čím zaženie pocit zbytočnosti. Navzdory nesúhlasu sestry a strachu zo strany verejnosti, si napokon otvorí dennú školu pre mladé slečny.

 

img

 

Veď kto by nádejné mladé dámy naučil lepšie zvládať nielen tanečné, ale aj všelijaké iné kreácie, ak nie tá, ktorá je vychýrená vďaka elegancii a zdvorilosti? Mierne naštrbiť jej rezervovanosť môže iba Jack Turlock, ktorý, ako sa ukáže, je dobrý chlapec zo zlej rodiny.


Autorka spája nespojiteľné, prekračuje rodinné nepriateľstvá a zabŕda aj do citlivej témy otrokárstva.

 

Cesta domov


Rowena Ballantyneová bola odmalička navyknutá byť skromnou. S rodinou jej otca sa nestýkala, hoci s ich existenciou bola oboznámená. So životom je spokojná, veď nič iné ani nepozná.

 

O to väčšmi ju sklame otcovo rozhodnutie, že je čas stretnúť sa s rodinou v Pensylvánii. Ona predsa nie je vznešená, nemá vedomosti o tom, ako správne zapadnúť medzi urodzených a už vôbec sa jej nepáči naliehanie zo strany čudáckej a chladnej tety, že by mala byť ako debutantka uvedená do spoločnosti.

 

img


Jediné, čo jej je ľúto, je pomaly sa blížiaca smrť starého otca. Silas si získal jej náklonnosť, aj keď s ním nevyrastala.
A ešte je tu ten záhadný James Sacket. Raz jej pomáha, inokedy sa jej stráni.


Tretí a záverečný diel série dáva čitateľovi jedinečnú možnosť rozlúčiť sa so Silasom, byť po jeho boku aj vtedy, keď ho zmáha choroba a únava. Navyše tu je i nie tak viditeľná, a predsa prítomná kriminálna zápletka. Bude nutné rozpletať zamotané vzťahy, povedať áno srdcu a nie rozumu, akokoľvek hlasno by protestoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies