Energetická kríza v Európe sa ešte neskončila

NETKY.SK • 24 Január 2023, 11:30 • 2 min
Energetická kríza v Európe sa ešte neskončila

BRUSEL - Šéf Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) Fatih Birol varoval Európanov, aby predčasne nepovažovali energetickú krízu za vyriešenú. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

slovakia

left justify in out

"Budúca zima mi robí starosti," povedal Birol pre nemecký denník Handelsblatt. "Žiadny ruský plyn, návrat Číny ako dovozcu, malý nárast dodávok: tieto tri faktory robia z budúcej zimy výzvu." Birol sa obáva, že mnohé európske vlády sú "príliš spokojné" s doterajším relatívne miernym priebehom tejto krízy. Európa podľa neho musí pokračovať v znižovaní spotreby plynu. Šéf IEA vzhľadom na napätú situáciu kritizoval rozhodnutie Nemecka týkajúce sa ukončenia prevádzky jadrových elektrární: "Prial by som si, aby v prípade potreby existovala možnosť oveľa výraznejšieho predĺženia ich životnosti." Birol naopak ocenil skutočnosť, že sa zrýchlila výstavba veterných a solárnych elektrární. "Vypláca sa predovšetkým zrýchlenie plánovacích a schvaľovacích procesov." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies