Knihy, ktoré dojmú

NETKY.SK • 12 November 2019, 08:17 • 2 min
Knihy, ktoré dojmú

Prostredníctvom kníh čitateľ vzlietne. Mal by preto lietať čo najvyššie, aby mu to, čo mu je blízke, bolo na chvíľu vzdialené.

slovakia

left justify in out

Keď je človeku ťažko na duši, lebo bremeno, ktoré so sebou vláči, sa zdá byť väčšie ako svet, je prirodzené, že siaha po spôsoboch, ako vymeniť nechcené myšlienky za čosi oveľa príjemnejšie. Útechou je niekomu únik do prírody, kde ho nájde úžas nad tým, čo vidí, inému zasa pomáha vyžalovanie sa. Čím je niekto kreatívnejší a čím dychtivejšie hľadá recept na krátkodobé zabúdanie, tým je zoznam možností hrubší.


Skúsenosť viacerých potvrdzuje, že k výraznému zlepšeniu by mohlo prispieť obrátenie hlavy tak, aby pohľad zmenil smer a aby sa sústredil na niekoho iného. Hrdina, ktorý je síce živý iba uprostred popísaných stránok, dokáže mať taký vplyv, že sa váha problému razom stane znesiteľnejšou. Súcitenie s postavami nielen napomôže k tomu, aby bol človek viac empatický a menej zameraný na seba, príbeh ho navyše obohatí a hranice poznaného sa o kúsok posunú.


Aké knižné tituly by mohli zaujímať toho, kto potrebuje okamžitý liek? Možno to budú práve tieto, vybrané z tisíc ďalších, ale o to výnimočnejšie a ochotné podeliť sa o tajomstvá.

 

Kate Hewitt - Matkino zbohom
Heather má tri deti, jedného manžela a malý príjem. Správa o tom, že je tehotná štvrtý raz, by ju za iných okolností nadchla. Netrpezlivo by očakávala na informáciu o pohlaví dieťaťa, v duchu by dúfala, že konečne v rodine privítajú syna. Ale ako tá, ktorá sa stará o domácnosť, si musí priznať, že ďalšie dieťa neprichádza do úvahy. Nemá ho ako uživiť. Interupciu ani len nezvažuje, niečo také sa prieči jej presvedčeniu. Riešenie v podobe adopcie sa jej javí ako najideálnejšie, hoci čoraz silnejší materinský pud voči nenarodenému bábätku kričí jednoznačne zamietavú odpoveď.

 

img


Ako protipól je tu Grace, nezávislá a bohatá. Nemá nikoho, nedávno jej zomrel aj otec, s ktorým jediným mala vybudovaný blízky vzťah. Vek je nezastaviteľný, partnera zatiaľ nemá a ani nevie, či niekedy stretne takého, s ktorým by strávila zvyšok života. Keby mohla byť matkou, možno by objavila ten povestný zmysel všetkého, o ktorom sa tak často hovorí.


Dve ženy sa napokon stretnú v dramatickom príbehu, ktorý nielen prinúti smútiť, ale aj nadvihne zo stoličky nečakaným vývojom udalostí. Bude to víťazstvo aj prehra, bolesť aj radosť a pri čítaní trochu popáli i teplo rodiny.

 

Pam Jenoff - Vlak sirôt
Zúri druhá svetová vojna a mladučká Nou sa nemá kam uchýliť. Rodičia ju vyhnali z domu, sklamal ich dcérin poklesok, keď sa nechala naivne nalákať nemeckým vojakom. Prinútili ju vzdať sa bábätka ihneď po narodení, navyše jej odopreli akúkoľvek lásku alebo aspoň pokus o pochopenie. Nou sa túla kade-tade, nikde niet nikoho, kto by ju utešil.


Jeden vlak a plačúce dieťa však všetko zmenia. V snahe ochrániť toho, kto ochrancu nemá, uteká a skrýva sa. Dočasný domov jej poskytne kočovný cirkus, ale ani tam nemôže byť len tak. Musí sa nejako zapojiť do jeho aktivít, a tak súhlasí, že sa naučí umeniu akrobacie.

 

img


Učiteľkou a spočiatku i najväčšou nepriateľkou jej je Astrid. Aj tú vojna kruto oklamala, okradla ju o manžela a vďaka nej musí zapierať, kým naozaj je. 


Čitateľa neminie zlomené srdce, ale ani jemný úsmev nad priateľstvom. Tragédia spojená s rozprávkou. Ale koniec koncov, nie je taký vlastne aj sám život?

 

Lucinda Riley - Sedem sestier
Kniha je prvým dielom zo série o nezvyčajných sestrách, ktoré po smrti adoptívneho otca pátrajú po svojich koreňoch.


Úvodná časť je venovaná najstaršej sestre Maie. Hoci je už dospelá a nesmierne nadaná v oblasti cudzích jazykov, čo jej umožňuje pravidelne dostávať slušný zárobok, je jediná z dievčat, čo sa ešte neosamostatnila. Obýva rodinné sídlo a väčšinou sa stráni kontaktu s kýmkoľvek, koho nie je možné považovať za jej najbližšieho príbuzného. Každému je zrejmé, že ju zranil úsek v minulosti, ale Maia sa nikomu nezdôverila. Až smrť toho, kto sa jej ujal po narodení, jej otvorí oči.

 

img


Pri skúmaní histórie rodiny, ktorá ju odvrhla, prichádza až do Brazílie. Kým spoznáva denník dievčaťa, ktoré kedysi žilo, ľúbilo, stratilo a trpelo, otvára sa pred ňou budúcnosť, akú by mohla mať, keby...


Autorka brilantne spojila nezabudnuteľnú ľúbostnú zápletku s umením a pripravila zážitok, aký sa opakovať len tak ľahko nebude. Láska bola totiž príliš blízko Parížu, keď sa v ňom stavala socha Krista Spasiteľa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies