Benjamin Netanjahu nebol schopný zložiť vládu. Prezident tým poveril opozočného lídra!

NETKY.SK • 6 Máj 2021, 07:48 • 2 min
Benjamin Netanjahu nebol schopný zložiť vládu. Prezident tým poveril opozočného lídra!

JERUZALEM - Izraelský prezident poveril zostavením novej vlády opozičného lídra Jaira Lapida.

slovakia

left justify in out

Reuven Rivlin oznámil svoje rozhodnutie naživo v televízii deň po tom, ako to premiér Benjamin Netanjahu nestihol do stanoveného termínu, ktorý vypršal o polnoci.

Rivlin strávil deň konzultáciami so všetkými stranami, ktoré sa po voľbách dostali do parlamentu, a v stredu večer oznámil, že verí, že Lapid má najlepšiu šancu zložiť koalíciu.

 

Na základe odporúčaní, je podľa neho jasné, že „napriek mnohým problémom, má Lapid šancu vytvoriť vládu, ktorá získa dôveru Knessetu".

Päťdesiatsedemročný Lapid, ktorého zosnulý otec bol ministrom a on sám je bývalý novinár a skúsený politik, má teraz štyri týždne na dosiahnutie dohody s potenciálnymi partnermi.

 

Čaká ho veľmi zložitá úloha, má šancu zapísať sa do histórie tým, že ukončí dlhoročnú Netanjahuovu vládu. Najdlhšie slúžiaci izraelský premiér tento post zastával dokopy 15 rokov, najprv v rokoch 1996 - 1999 a potom od roku 2009 až do súčasnosti.

Voľby z 23. marca boli štvrté za ostatné dva roky a znova sa skončili patovou situáciou. Netanjahu mal štyri týždne na to, aby zostavil vládu, no nepodarilo sa mu to aj napriek tomu, že sa obrátil na svojich rivalov a lídra malej arabskej strany.

 

Prečítajte si tiež: Blíži sa koniec pre Netanjahua? Priebežné výsledky naznačujú, že vo voľbách nebude mať väčšinu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies