Financmajster Matovič sa opäť obul do koaličného partnera. Tvrdí, že saskári brzdia daňovo-odvodovú reformu

NETKY.SK • 3 August 2021, 11:38 • 2 min
Financmajster Matovič sa opäť obul do koaličného partnera. Tvrdí, že saskári brzdia daňovo-odvodovú reformu

BRATISLAVA – Strana SaS obvinenia šéfa rezortu financií o odmieta. Jediné, čo zatiaľ skritizovala, boli ministrove úvahy o navyšovaní DPH.

slovakia

left justify in out

Minister financií SR a podpredseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) na včerajšej tlačovej besede opakovane kritizoval koaličného partnera - stranu Sloboda a Solidarita (SaS)

 

Daňovo-odvodová reforma v utajení

Tvrdé slová na adresu liberálov si neodpustil pre blokovanie dlhodobo očakávanej daňovo-odvodovej reformy. Ako v pondelok skonštatoval, príprava kľúčových zmien je v "spiacom štádiu", pretože strana SaS svojimi vyjadreniami žiadnu reformu podporiť nechce a všetky navrhnuté zmeny odmieta.

 

"Musíme sa v koalícii dohodnúť, či naďalej budú blokovať reformu, alebo ideme urobiť počas tejto vlády nejaké naozaj zásadné reformné kroky," skonštatoval minister financií.

 

 

Návrh daňovo-odvodovej reformy pritom šéf rezortu financií zatiaľ nikomu z koaličných partnerov nepredstavil. Jasné sú iba tri kľúčové zmeny: férové dane, jedna daň a jeden odvod, a mesačný 200- eurový príspevok na dieťa, ktoré komunikoval na tlačovej konferencii začiatkom mája.

 

Matovič tiež včera zopakoval prísľub z mája, že sa nebude zvyšovať sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH).

 

Prečítajte si tiež: Rezort financií čoskoro predstaví dlhoočakávanú daňovo-odvodovú reformu! Príde s nejakými prelomovými nápadmi?

 

Liberáli odmietli zvyšovanie DPH

Strana SaS vo vyhlásení odmietla obvinenia ministra financií s tým, že im do dnešného dňa nebol doručený koncept reformy, takže nemôžu nič blokovať či zdržiavať


"Predstavitelia strany SaS stále nevideli daňovo-odvodovú reformu, o ktorej rozpráva Igor Matovič. Nemohli sme tým pádom ani nič blokovať či uspať, ako tvrdí pán minister," uviedol hovorca SaS Ondrej Šprlák.

 

Dodal, že jediné, čo zatiaľ v strane odmietli, sú Matovičove prvotné úvahy o navyšovaní sadzby DPH na 25 percent, aby mal z čoho reformu realizovať. 

 

img

 

Podľa šéfa rezortu financií bude daňovo-odvodová reforma deficitnáštát vyjde na približne 2,5 miliardy eur ročne. Financie na jej uskutočnenie chce získať z viacerých bližšie neurčených zdrojov.

 

"Určite to bude viaczdrojové financovanie. Zároveň počítame s tým, že celkový výsledok (reformy) bude deficitný. Chceme prispieť niekoľkými sto miliónmi do tejto reformy s tým, že to budeme brať ako podporu dobrej veci, podporu prorodinnej politiky," dodal Matovič.

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Daňovo-odvodová reforma je neadresná. Každý rok zatne do štátneho rozpočtu poriadnu sekeru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies