Lekárom v USA sa podarila transplantácia obličky od darcu, ktorý je pozitívny na HIV

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 12:01 • 2 min
Lekárom v USA sa podarila transplantácia obličky od darcu, ktorý je pozitívny na HIV

BALTIMORE - Americkí lekári v priebehu tohto týždňa vykonali zákrok, ktorý sa ešte nikdy nikomu nepodaril. Pacientovi s HIV úspešne transplantovali obličku od darcu, ktorý bol takisto nakazený týmto vírusom. Operačný zakrok sa uskutočnil v Nemocnici Johnsa Hopkinsa (JHH) v americkom meste Baltimore. Spravodajská stanica BBC informoval počas dnešného dňa, že u oboch pacientov sa po zákroku neobjavili žiadne komplikácie.

slovakia

left justify in out

"Takáto situácia sa odohrala po prvýkrát, keď niekto s vírusom HIV mohol darovať obličku," vyjadril sa Dorry Segev, hlavný chirurg operačného procesu.

 

 

Ešte pred zákrokom sa predpokladalo, že obličky by mohol vírus poškodiť. Lieky proti HIV, ktoré obaja pacienti užívali, vytvárali podľa doktorov v ich telách toxické prostredie pre obličky. Avšak nové druhy antiretrovírusových liekov sa pre obličky považujú za bezpečné.

 

img

 

"Museli sme dokázať, že istí ľudia s HIV môžu byť na darcovstvo orgánu dostatočne zdraví a žiť len s jednou obličkou," povedal Segev. Onkologička Christine Durandová z Nemocnice Johnsa Hopkinsa uviedla, že táto operácia "vyzýva verejnosť, aby sa na HIV začala pozerať inak".

 

img

 

Operáciu bola uskutočnená začiatkom týždňa. Darkyňa Nina Martinezová vo veku 35 rokov z Atlanty sa pred novinármi vyjadrila, že sa cíti dobre. Príjemca obličky sa rozhodol , že chce zostať v anonymite, ale podľa Durandovej sa mu darí "skvele a oblička funguje výborne".

 

 

Lekári sú názoru, že ide o ďalší významný prelom vo vývoji liečby HIV. Začiatkom marca prišla z Veľkej Británie správa o prípade druhého pacienta, ktorý sa údajne z choroby HIV vyliečil. V testoch sa zistilo, že už na tento vírus nebol pozitívny. V rámci liečby rakoviny podstúpil transplantáciu kmeňových buniek. V prípade ak by sa zistilo, že ho vďaka tomuto zákroku úplne vyliečili, bude to znamenať obrovský zlom v medicíne.

 

img

 

V roku 2017 žilo podľa oficiálnych štatistík na svete približne 37 miliónov ľudí nakazených vírusom HIV/AIDS. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) aj naďalej považuje HIV za "jednu z najzávažnejších výziev" v oblasti verejného zdravia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies