Klimatickí aktivisti sa prilepili na pristávacie dráhy. Letisko v Mníchove dočasne prerušilo prevádzku

NETKY.SK • 18 Máj 2024, 15:39 • 2 min
Klimatickí aktivisti sa prilepili na pristávacie dráhy. Letisko v Mníchove dočasne prerušilo prevádzku

MNÍCHOV - Klimatickí aktivisti sa v letisku v nemeckom Mníchove prilepili na dráhy. Dôvodom protestnej akcie mala byť skutočnosť, že letecká doprava sa na globálnom otepľovaní podieľa takmer desiatimi percentami.

slovakia

left justify in out

Letisko v Mníchove dočasne prerušilo prevádzku v dôsledku protestu klimatických aktivistov z hnutia Letzte Generation (Posledná generácia), ktorí v sobotu (18. 5.) ráno vnikli na pojazdové dráhy a prilepili sa k nim. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie správy letiska.

„Letisko z bezpečnostných dôvodov uzavreli, pretože klimatickí aktivisti sa prilepili na odletové dráhy,“ uviedol v sobotu skoro ráno hovorca letiska. Podľa neho sa prevádzka dotkla sprvu iba plánovaných pristátí od 5.00 h, keďže vzlety sú povolené až od 6.00 h. Prilietajúce lietadlá odklonili na iné letiská.

Neskôr hovorca podľa agentúry Reuters uviedol, že jedna letisková dráha je opäť v prevádzke. Cestujúci však musia počítať s meškaním.

Letisko plánovalo tento víkend, na ktorý pripadajú svätodušné sviatky, odbaviť veľký počet dovolenkárov. Od piatka do nedele počítalo s asi 350-tisíc cestujúcimi, respektíve 2 860 letmi.

Pracovník agentúry DPA videl sedieť na leteckých dráhach najmenej dvoch ľudí. Hnutie Letzte Generation na sociálnej sieti X píše o šiestich osobách, ktoré sa rozmiestnili na rôzne miesta dráh.

Členovia hnutia podľa svojich vlastných vyjadrení plánovali preniknúť do areálu letiska, aby zablokovali aspoň jednu z dvoch pristávacích dráh, a zablokovali tak prevádzku v čase začiatku svätodušných sviatkov.

Dôvodom protestnej akcie je skutočnosť, že letecká doprava sa na globálnom otepľovaní podieľa takmer desiatimi percentami. Hnutie vyzýva politikov, aby prijali ráznejšie opatrenia v boji proti klimatickým zmenám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: RTVS, Foto: Spiegel / dpa / Karl-Josef Hildenbrand Karl-Josef Hildenbrand
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies