Žiarlenie alias závisť: Prečo sú pre nás prirodzené a ako s nimi zatočiť

NETKY.SK • 21 Október 2023, 12:00 • 2 min
Žiarlenie alias závisť: Prečo sú pre nás prirodzené a ako s nimi zatočiť

Pocit žiarlivosti je niekedy znakom toho, že na niečom musíte vo vzťahu popracovať alebo že niektorý aspekt tohto vzťahu nefunguje tak, ako by ste chceli. Ale nekontrolovaná žiarlivosť môže byť toxická a zničiť akýkoľvek intenzívny vzťah.

slovakia

left justify in out

Žiarlivosť je emócia, ktorú pociťujeme častokrát práve preto, lebo sa bojíme, že stratíme vzťah s niekým, kto je pre nás dôležitý. Žiarlivosť sa často prezýva aj ako„závisť.

Pocit žiarlivosti je niekedy znakom toho, že na niečom musíte vo vzťahu popracovať alebo že niektorý aspekt tohto vzťahu nefunguje tak, ako by ste chceli. Ale nekontrolovaná žiarlivosť môže byť toxická a zničiť akýkoľvek intenzívny vzťah.

Preto musíme vedieť, ako to rozpoznať a reagovať lepším spôsobom.

 

Vie byť žiarlenie užitočné?

 

Určitá miera žiarlivosti môže byť užitočnou pripomienkou, že by ste nemali brať milovanú osobu alebo priateľa za samozrejmosť, vysvetľuje Daniel Freeman, profesor klinickej psychológie na Oxfordskej univerzite, ktorý skúmal témy duševného zdravia vrátane bludov a paranoje.

"A pre niektorých ľudí je mierne žiarlivý partner tým, ktorý sa stará."

Žiarlivosť sa stávatoxickou pre vzťahy,ak sa však nekontroluje, dodáva Freeman.

Dôvera je kľúčovou súčasťou každého zdravého a úspešného vzťahu. Žiarlivosť plodí podozrievavosť, pochybnosti a nedôveru, čo môže viesť k dosť intenzívnym emóciám, hovorí.

Môže sa nás zmocniť strach zo zrady. Vieme následne začať neustále kontrolovať svojho priateľa alebo partnera a snažiť sa ho „prichytiť“. Hrozí riziko toho, že sa voči danej osobe staneme majetníckymi.e.

„To, čo začalo ako partnerstvo rovných, sa môže zvrhnúť na nešťastný vzťah strážcu a väzňa,“ hovorí Freeman.


Pocity, ktoré zožierajú dvakrát

 

 

Závisť a žiarlenie sú prirodzené pocity, ktoré nás sprevádzajú už od útleho detstva. No ako z tejto situácie vyťažiť niečo dobré?

Korene závisti ležia v našej minulosti. Od skorého detstva sme stále porovnávaní s inými. Ak spoločnosť našu hodnotu meria podľa toho, či sme bystrejší, krajší, silnejší alebo úspešnejší ako naši rovesníci, zvyšuje sa intenzita závisti v nej.  

Keď sa porovnávame s inými a toto porovnanie vychádza v náš neprospech, oslabená je práve naša sebaúcta. Prejavuje sa to ako nepríjemný pocit stiesnenosti.

V dôsledku porovnávania sa my sa cítime dotknutí a závisť je odpoveďou na túto bolesť. Závisť sa týka aj našej pýchy, našej túžby po uznaní, po sláve a moci.

Keď závistlivý jednotlivec nie je schopný dosiahnuť to, čo má ten, ktorému závidí, je schopný tomuto človeku dopomôcť k tomu, aby to, čo má, stratil, aby o to prišiel. Tieto závistlivé pocity jestvujú dosť často aj vtedy, keď nemajú žiadnu logiku.

 

 

 

Energetickí upíri raňajkujú nenávisť



Psychoterapeut Ivan J. Skalík, Ph.D. upozorňuje hlavne na to, že závisťou škodíme hlavne sami sebe. To si ale väčšina ľudí vôbec ani neuvedomuje.

Závistlivý človek je mrzutý a nespokojný, rastie v ňom zúrivosť, agresivita, keď niekto, koho pozná, má alebo získa niečo, čo on sám nemá. Závisť vytvára obrovskú vedomú aj podvedomú agresiu.

Je to toxická, zhubná sebadeštrukčná emócia. Závistlivci preto trpia často závažnými, veľmi bolestnými ochoreniami.

Poukazuje tiež na to, že závisť je veľmi zlá vlastnosť, lebo škodí hneď dvakrát. Jednak človeka zožiera zvnútra a zároveň pôsobí negatívne aj navonok.

Tí, ktorí trpia veľkou závisťou, sú neskutočne nešťastní ľudia.

 „Väčšinou sa títo ľudia prejavujú aj veľmi negatívne navonok. Neustále kritizujú, vypisujú negatívne komentáre na sociálne siete, chodia sa neustále sťažovať. A čím viac pozornosti im okolie venuje, tým viac u nich narastá túžba negatívne pôsobiť na iných. A najhoršie na tom je hlavne to, že postupne likvidujú sami seba,“ upozorňuje Ivan Skalík.

Nešťastní ľudia získavajú energiu hlavne „vďaka“ závisti a nenávisti k iným.

 

Závisť, katalizátor zmeny


Skôr napodobňovať ako závidieť

Hľadanie inšpirácie u druhých nie je zlé; problém je snažiť sa byť úplne ako oni. To neznamená, že musíte nasledovať alebo smerovať k rovnakým cieľom. Lepšou možnosťou je reagovať emuláciou a nie závisťou.


Zvýšenie sebaprijatia a sebaúcty

Žiarlivosť možno znížiť zvýšením sebaúcty. Poznať seba samého znamená prijať sa.

Kedykoľvek budete čeliť tejto negatívnej emócii, jednoducho si sadnite a napíšte zoznam vlastností, ktoré máte vy, je unikátna a nie každý sa nimi môže pýšiť a oslavujte túto myšlienku. 

Sebauvedomenie si vyžaduje pozorovanie a akceptovanie toho, kým ste – nie toho, kým by ste mali alebo nemali byť. Nastavte si vlastné štandardy úspechu a šťastia. 

Žite svoj vlastný život a nie život iných. Porovnajte sa s tým, kým ste boli včera
​​

Prestaňte si myslieť, že všetci ostatní myslia na vás alebo hodnotia váš život

Chcete sa cítiť skutočne super slobodne? Zamyslite sa nad týmto: nikto sa v skutočnosti nestará o váš život tak ako vy a nikto na vás nemyslí inak ako v náhodných, občasných myšlienkach. Ten reflektor, o ktorom si myslíte, že je na nás neustále namierený, je často len v našej hlave.



Majte sa radi tam, kde ste

Rodičia a školy nevedome rozvíjajú v mysliach detí nesprávny koncept úspechu. Mali by byť veľmi opatrní, čo hovoria a robia. Rozdeľujú deti do kategórií. Mali by trénovať deti, aby sa videli aj také, aké sú, a nie len také, aké by mali byť. 






 

Zváženie terapie

 

Ak žiarlivosť vo vašich medziľudských vzťahoch pretrváva a narúša vašu náladu či hnev a cítite sa zatrpknutí, je tu stále možnosť vyhľadať odborníka.

Terapia môže poskytnúť bezpečný a podporný priestor na spracovanie vašich emócií a rozvoj zdravých stratégií zvládania na zvládanie žiarlivosti.

Zdroje: 

https://www.nbcnews.com/better/lifestyle/what-your-jealous-feelings-are-telling-you-what-you-should-ncna1002411

https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/4777/zavist-nas-spaluje-hlavne-zvnutra-ako-sa-jej-zbavit-a-zit-stastne

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: practicebusiness.co.uk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies