KĽDR nereagovala na žiadosť Juhu: Priemyselná spolupráca nebude

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 09:39 • 2 min
KĽDR nereagovala na žiadosť Juhu: Priemyselná spolupráca nebude

SOUL – Severná Kórea nereagovala na žiadosť obchodných firiem jej južného suseda o uskutočnenie rokovaní o budúcnosti spoločného priemyselného komplexu Kchäsong na hraniciach medzi oboma krajinami.

slovakia

left justify in out

Lídri obchodných spoločností zastúpených v komplexe požiadali o návštevu Kchäsongu pre obavy z jeho trvalého uzatvorenia. Ako v utorok informovalo juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie, predstavitelia KĽDR však neodpovedali a rokovania sa teda konať nebudú.

Severná Kórea z Kchäsongu začiatkom apríla stiahla všetkých 53 000 zamestnancov a odmietla rokovať o pokračovaní jeho prevádzky. Juhokórejčanom zakázala prístup do komplexu. V utorok sa do vlasti vrátilo 43 juhokórejských pracovníkov, sedem však zostáva v komplexe, aby doriešilo niektoré otázky vrátane nezaplatených daní a časti výplat. Zatiaľ nie je isté, kedy sa poslední Juhokórejčania budú môcť vrátiť. Napätie na Kórejskom polostrove sa výrazne vystupňovalo vo februári, keď Pchjongjang uskutočnil v poradí už tretí test jadrovej zbrane, za čo ho OSN potrestala ďalšími sankciami. 

Komplex ležiaci 10 kilometrov od hranice medzi znepriatelenými Kóreami vznikol v roku 2004 ako symbol vzájomnej spolupráce, ktorá doteraz pokračovala aj napriek napätiu v regióne. Spoločná zóna pre severokórejský režim predstavuje dôležitý zdroj príjmov a predošlé krízy vo vzťahoch medzi Pchjongjangom a Soulom na prevádzku nemali väčší vplyv. Nachádzalo sa tu 123 juhokórejských podnikov zamestnávajúcich 53 000 Severokórejčanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies