ROZHOVOR: Slovák žijúci v Číne predostrel situáciu okolo koronavírusu

NETKY.SK • 30 Január 2020, 12:49 • 2 min
ROZHOVOR: Slovák žijúci v Číne predostrel situáciu okolo koronavírusu

Koronavírus spôsobil, že celý svet je v pohotovosti. Krajiny uzatvárajú hranice, nariaďujú karanténu, uzatvárajú školy, škôlky, nechodí sa ani do práce. Preplnené ázijské mestá sú už niekoľko dní ľudoprázdne. Denno denne vychádza niekoľko správ o stave šírenia vírusu, ale aj mnoho konšpiračných teórií. My sme kontaktovali Igora Lakatoša, ktorý už niekoľko rokov žije v Číne. Igor nám prezradil, ako to v krajine napadnutej vírusom naozaj vyzerá.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Čo si myslíš o tvrdení, že sa koronavírus mohol uniknúť z biologického laboratória v meste WuHan?

Osobne si nemyslím, že vírus unikol z laboratória. Stále verím, že verzia s lokálnym trhom, kde predávajú živé divé zvieratá je pravdivá. Viem si ale predstaviť, že teraz je vhodná doba na šírenie rôznych konšpiračných teórií, ktoré je ťažko potvrdiť, ale aj vyvrátiť. Samozrejme je možné, že sú tieto informácie a taktiež čísla nakazených skreslene kvôli hromadnej panike. 

 

img

Igor Lakatoš žije v Číne už od ukončenia školy

 

Aká je reálna situácia v Číne?

Ťažko opísať situáciu v Číne. Čína je obrovská krajina a každá provincia, každé mesto a každá dedina to ma určite iné. Niekde môže vládnuť chaos, inde možno ani nevedia, že sa niečo deje. Ja žijem v meste Shenzhen asi 1000km od WuHanu (izolované mesto kde to vypuklo). Shenzhen je kvôli Čínskemu Novému Roku ľudoprázdne. Ale to je každý rok. Na druhej strane firmy, školy a iné inštitúcie majú pozastavené otvorenie na minimálne ďalšie 3 týždne. Trošku sa obávame toho, aké to bude, keď sa tie milióny ľudí vrátia z iných provincií naspäť do mesta.

 

img

 

 

Ako sa ohľadom šíriacej sa choroby vyjadruje vláda?

Skoro každý deň dostávame rôzne SMS týkajúce sa vírusu a prevencie. Dokonca môžeme sledovať aktuálny počet nakazených rozdelených podľa miest a provincií priamo z mobilu. V meste je povinnosť nosiť masky, ci už v parku, v obchodných domoch alebo v metre. Všade tam nám tiež odmerajú teplotu a k dispozícii je mydlo na ruky. Samozrejme sa nájdu aj individuá, ktoré panikária, skupujú všetok tovar v obchode, alebo nevedia ako nosiť masky. Ak mám niečo vytknúť, tak akurát nedostatok práve tých masiek. Celkovo sa ale necítime ohrození. A pokiaľ budeme rešpektovať vládne nariadenia, myslím, že to zvládnu mať naďalej pod kontrolou.

 

img

 

V nakazenej oblasti sú dvaja Slováci

Slovensko má podľa oficiálnych informácií rezortu zahraničia v provincii Chu-pej v Číne, v ktorej je rozšírený koronavírus, dvoch občanov. Potvrdil to hovorca Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Boris Gandel. Informoval, že ministerstvo je s občanmi v kontakte a majú rozpracované alternatívy ich návratu na Slovensko. V meste Wu-chan, v ktorom sa koronavírus objavil prvýkrát, rezort zahraničia neeviduje slovenských občanov.

 

img

 

Slovensko neeviduje prípad ochorenia
Aj keď Slovensko zatiaľ neeviduje prípad ochorenia spôsobeného uvedeným vírusom, hlavný hygienik SR Ján Mikas upozornil, že pri súčasných možnostiach cestovania nevie vylúčiť jeho výskyt v budúcnosti. "Práve preto sme tu, že nepodceňujeme túto situáciu, ale ani nechceme dramatizovať," uviedol. Je podľa neho ťažké odhadnúť, ako sa vírus bude správať. Situáciu budú hygienici monitorovať a čo najlepšie sa pripravia na elimináciu prípadnej epidémie.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Netky.sk (@netky.sk),



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies