KĽAK/O.GRÚŇ: V obciach sa uskutoční spomienka na ich vypálenie

NETKY.SK • 17 Január 2012, 07:52 • 2 min
KĽAK/O.GRÚŇ: V obciach sa uskutoční spomienka na ich vypálenie

KĽAK/O.GRÚŇ: V obciach sa uskutoční spomienka na ich vypálenie

slovakia

left justify in out

img

V obciach Ostrý Grúň a Kľak v Žarnovickom okrese si tento víkend pripomenú udalosti spred 67 rokov, kedy protipartizánska jednotka Edelweiss spolu s príslušníkmi Pohotovostných oddielov Hlinkových gárd a jednotkou Heimatschutzu zavraždila 148 ľudí.
      V poradí 67. výročie vypálenia oboch obcí si pripomenú v nedeľu 22. januára. Pietne spomienkové zhromaždenie sa začne v Kľaku o 9.00 h prezentáciou hostí, nasledovať bude sprievod od Kultúrneho domu k pamätníku, kladenie vencov a príhovor starostu a zúčastnených hostí. 
      "Potom prejde sprievod do obce Ostrý Grúň, kde začína pietne zhromaždenie sv. omšou za obete vypálenia v miestnom kostole," uviedla starostka Ostrého Grúňa Jana Angletová. Nasledovať bude zraz účastníkov pred obecným úradom, sprievod k pamätníku, kde sa uskutoční kladenie vencov a príhovor starostky. 
      Pietneho zhromaždenia sa zúčastnia aj starostovia okolitých miest a obcí, ako aj družobnej obce Napajedlá v Českej republike. Na zhromaždení by nemala chýbať ani posledná žijúca účastníčka týchto udalostí Anna Nováková.  
      Udalosti v Kľaku a Ostrom Grúni z 21. januára 1945 majú na svedomí príslušníci protipartizánskej jednotky Edelweiss, ktorej v tom čase velil Ladislav Nižňanský. Počas svojej existencie jednotka podnikla asi 50 protipartizánskych akcií, pričom zabila asi 300 a zajala vyše 600 partizánov a civilistov. Vyčíňanie jednotky na Slovensku vyvrcholilo vraždením obyvateľov obcí Kľak a Ostrý Grúň.
      Akcii predchádzalo dôkladné preverovanie informácií o situácii v obciach a ich okolí poskytnutých spravodajcami bezpečnostnej polície a správ o partizánoch od konfidentov DP (Deutsche Partei) z Veľkého Poľa a Píly.
      Jednotka Edelweiss spolu s Pohotovostnými oddielmi HG, vyzbrojenými samohybnými delami a obrnenými vozidlami, a oddielom Heimatschutzu (Nemci zo susedných obcí - Veľkého Poľa a Píly) prepadla najskôr Ostrý Grúň, kde zavraždila 64 osôb. Obeťami vyčíňania ozbrojencov sa stali najmä starci, ženy a deti, ktorých Nemci označili za partizánskych pomocníkov. Po vyplienení a vypálení Ostrého Grúňa vojaci vtrhli do Kľaku, kde zavraždili ďalších 84 osôb a väčšinu obce tiež vypálili. Najmladšia obeť mala tri mesiace, najstaršia 89 rokov. Vypálili aj osadu Hrabičov a Župkov i všetky samoty v Kľačianskej doline.
      Jednotka Edelweiss zanikla v dôsledku víťazného postupu sovietskej Červenej armády 20. apríla 1945. Nižňanského 9. mája 1945 zajali sovietske vojská a odoslali do zajateckého tábora v Neuhause. Niekoľkokrát bol súdený (Nižňanského odsúdil v neprítomnosti Okresný súd v Banskej Bystrici v roku 1962 na trest smrti), neskôr ho však súdy v zahraničí oslobodili spod obžaloby pre nedostatok dôkazov. Naposledy sa tak stalo po súdnom procese v Mníchove 6. decembra 2005.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies