Kiššová: Hospodársky výbor posúdi IT tendre v rezorte dopravy

NETKY.SK • 5 Máj 2016, 13:39 • 2 min
Kiššová: Hospodársky výbor posúdi IT tendre v rezorte dopravy

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre hospodárske záležitosti by mal mimoriadne rokovať o kritickej situácii v oblasti vydávania stavebných povolení. Ako vo štvrtok informovala predsedníčka tohto výboru a poslankyňa za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Kiššová, témou zasadnutia budú aj tendre ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja na Informačný systém výstavby a Atlas pasívnej infraštruktúry. Mimoriadne rokovanie výboru sa má konať 19. mája.

slovakia

left justify in out

Liberáli považujú uvedené súťaže za zbytočné, podozrivé a predražené. Bývalé vedenie ministerstva dopravy na čele s Jánom Počiatkom (Smer - SD) oba tendre vyhlásilo ešte vlani v auguste, medzitým ich už skončilo, ale zmluvy s vybranými uchádzačmi neuzavrelo. SaS vyzýva nového ministra dopravy Romana Brecelyho (nominant za Sieť), aby súťaže zastavil a zmluvy nepodpísal. Celková predpokladaná cena oboch zákaziek bola 92,7 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (vyše 111 mil. eur vrátane dane). Ministerstvo dopravy plánovalo tieto projekty financovať s využitím peňazí Európskej únie cez Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 - 2020.


"Vyzývame ministra, aby oba tendre zastavil. Zároveň vyzývame ministra, aby v budúcnosti každý podobný tender posudzoval výhradne podľa kritérií hodnota za verejné peniaze, čo vláda deklaruje v programovom vyhlásení," uviedol poslanec a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan. Občan musí mať podľa neho istotu, že peniaze sa vynakladajú zmysluplne. "Skôr, ako sa takéto tendre v budúcnosti vypíšu, musí byť presne jasné, čo nám prinesú," dodal.


Minister dopravy zatiaľ nebude rušiť súťaže ani podpisovať zmluvy, o vyjadrenie požiada komisiu. "Minister Roman Brecely zriadi v najbližšom čase komisiu, ktorá prehodnotí stav všetkých IT projektov v rezorte dopravy a vydá ministrovi odporúčanie, ako v konkrétnych projektoch postupovať," informovala hovorkyňa ministerstva dopravy Karolína Ducká. "Elektronizáciu a zníženie byrokracie pri stavebných konaniach si občania určite zaslúžia. Na druhej strane takéto riešenie v prospech občanov musí byť efektívne a za primerané peniaze," uviedla.


Poslanec Jozef Rajtár (SaS) na tlačovej besede povedal, že Informačný systém výstavby má byť určený pre sústavu stavebných úradov, ktorá nie je vzájomne koordinovaná. "Ani nemá zavedené jednotné procesy a organizovanú evidenciu výkonov. Niekto podá žiadosť o stavebné povolenie, nemáme zaevidované, akým spôsobom sa to spracuje, aký je ďalší postup. Je to softvér pre procesy, ktoré teraz nie sú zadefinované a nevykonávajú sa," upozornil Rajtár.

 

Pre zmenu celého tohto systému bolo podľa poslanca potrebné kompletne prerobiť legislatívu, schváliť nový stavebný zákon a ďalšie súvisiace zákony. "Je to potrebné, aby sa o nejakom softvéri dalo uvažovať," uviedol Rajtár. Minister Počiatek vlani v septembri stiahol návrh nového stavebného zákona z parlamentu v druhom čítaní po silnej kritike opozície, ale aj niektorých profesijných organizácií.


Predpokladaná cena na dodanie a prevádzku Informačného systému výstavby na deväť rokov bola 44,7 mil. eur bez dane (53,6 mil. eur s daňou). Pôvodná plánovaná suma zákazky bola podľa Rajtára 9,9 mil. eur. "Pod vedením Jána Počiatka sa nafúkla viac ako štvornásobne oproti pôvodne plánovanému projektu. Čiže obrovské predraženie," tvrdí poslanec. Pripomenul, že keď Aliancia Fair-play žiadala podklady k tomuto tendru, dostala odpoveď, že sú utajené a nebudú zverejnené z dôvodu ochrany autorských práv a ohrozenia hospodárskej súťaže. "Je to absolútny nezmysel, výhovorka," dodal Rajtár. Ministerstvo dopravy vybralo v tejto súťaži za víťaza spoločnosť Asseco Central Europe, a. s. spomedzi ponúk piatich uchádzačov, dvoch vylúčilo.


Ivan označil za sporný aj IT tender na Atlas pasívnej infraštruktúry za predpokladanú cenu 48 mil. eur bez dane (57,6 mil. eur s daňou). "Má to byť akási mapa dátových káblov po Slovensku a podkladovým dokumentom pre projektovanie a plánovanie," vyhlásil Ivan. Napríklad, Česká republika sa podľa neho s týmto atlasom neponáhľa a cenu odhadujú na 5 mil. eur. Ministerstvo vybralo v tomto prípade za víťaza spoločnosť Slovak Telekom, a. s. spomedzi ponúk dvoch uchádzačov, ale podobne ako v prvom tendri zmluvu nepodpísalo. Táto zákazka je plánovaná na sedem rokov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies