Pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice si uctila prezidentka aj ostatní politici

NETKY.SK • 21 Február 2022, 12:52 • 2 min
Pamiatku novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice si uctila prezidentka aj ostatní politici

Prezidentka SR Zuzana Čaputová si v pondelok vo Veľkej Mači uctila pamiatku zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Pred dom, v ktorom boli zavraždení, položila kvety a zapálila sviečku. Na jeho pamiatku si však zaspomínali viacerí.

slovakia

left justify in out

„Pred štyrmi rokmi sa väčšina spoločnosti spojila v požiadavke za slušné a spravodlivé Slovensko, tá požiadavka je aktuálna aj dnes," uviedla hlava štátu s tým, že aj v týchto dňoch na Slovensku prežívame zvýšenú vlnu nenávisti, hnevu a verbálnych útokov.

 

„Aj v prípade Jána a Martiny fyzickému útoku predchádzali vyhrážky. Musíme to zastaviť skôr, ako bude neskoro, inak by bol odkaz Jána a Martiny zbytočný," skonštatovala prezidentka.

 

 

Pripomenula, že dvojica bola zavraždená pre Jánovu prácu. „Boli zabití, pretože Ján sa venoval odhaľovaniu korupcie a zneužívaniu moci," uviedla prezidentka. Považuje za dôležité, že boli odsúdení vykonávatelia vraždy, ale pre spravodlivosť na Slovensku je podľa nej potrebné, aby bola vyvodená zodpovednosť aj voči objednávateľom.

 

Život a smrť Jána Kuciaka pripomínajú, aká podstatná, no zároveň aj riskantná je novinárska práca

 

Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová to uviedla pri príležitosti štvrtého výročia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. „Bez slobodnej novinárskej práce nemôže fungovať žiadna demokratická spoločnosť a úlohou každého demokratického štátu je preto zabezpečiť ich ochranu a slobodu tlace. Práve vražda Jána a Martiny však upozornila na nedostatky v zabezpečení tychto principov," zhodnotila.

 

img

 

Poukázala na to, že v medzinarodnom rebríčku slobody tlače, ktorý každoročne zostavuje organizacia Reporteri bez hranic, sa Slovensko v predchádzajúcom roku umiestnilo na 35. mieste, čo je oproti roku 2020 pokles o dve priečky.

 

„Ján Kuciak bojoval za spravodlivosť a ukázal nám, že demokracia a ochrana ľudských práv a slobôd nie sú samozrejmosťou. Na to, aby sme mohli žiť v slobodnej a spravodlivej spoločnosti, si tieto princípy musíme chrániť," dodala ombudsmanka.

 

Minister vnútra Roman Mikulec označil Kuciaka za čestného novinára

 

Podľa neho hľadal a odhaľoval pravdu a nedal sa zastrašiť. Jeho práca má podľa ministra obrovský presah, ešte viac dnes. Ako povedal, strata jeho života pri boji s korupčnou chobotnicou nad nami visí ako memento.

 

„Vlna nenávisti, ktorú živia niektorí politici dnes, je desivým prepojením s minulosťou. Pred štyrmi rokmi to bol novinár, v týchto dňoch a týždňoch sú adresátmi atakov ďalšie skupiny ľudí, a to len preto, že si poctivo robia svoju prácu. Chcem ubezpečiť všetkých, že polícia si nebude zakrývať oči pred útokmi na novinárov, zdravotníkov a najnovšie aj poslancov Národnej rady SR," vyhlásil Mikulec.

 

 

Byť investigatívnym novinárom nesmie znamenať žiť v strachu o svoj život a život svojich blízkych

 

Zhodnotila Natália Milanová. „A hoci nie každý novinár a novinárka spĺňa všetky atribúty vyváženej a pravdu hľadajúcej žurnalistiky, je dôležité, aby všetci mali vytvorené podmienky na bezpečné, slobodné a nezávislé prostredie," vyhlásila ministerka. Vyzvala na spojenie síl v boji s mafiou, pri ktorej majú byť nápomocné aj slobodné a nezávislé médiá.

 

Jaroslav Naď deklaroval, že nedovolia návrat mafii k moci

 

 „Roky a dni bežia, no odkaz Jána a Martiny volajúci po pravde zostáva silným impulzom aj pre nás a prácu v prospech lepšieho a bezpečnejšieho Slovenska tak, aby k niečomu podobnému už nikdy nedošlo," uviedol Naď.

 

img

 

Kolíková spomína na vraždu novinára ako na šok

 

„Novinársku obec vnímam trochu inak, keďže som prežila v televízii podstatnú časť svojho detstva vďaka mojim rodičom, ktorí tam pracovali. Vážim si novinárčinu. V súvislosti s tragédiou spred štyroch rokov a následnou lavínou udalostí, ktorá sa ňou vo veľkej miere aj vďaka práci novinárov spustila, sme sa začali pozerať aj na význam spojenia 'právny štát' inak. Mali sme tu veľké vzopätie ľudí a verejnej mienky v boji za právny štát," zhodnotila Kolíková.

 

Lipšic, ktorý zastupoval poškodenýh Kuciakovcov, ocenil, že Ján Kuciak vnímal svoju prácu ako poslanie

 

„Poslanie zlepšovať spoločnosť a upozorňovať na nespravodlivosť a nezákonnosť," uviedol Lipšic. Ocenil tiež jeho odvahu. Pre pamiatku Jána a Martiny však boj za spravodlivosť a rovnosť pred zákonom nesmieme nikdy vzdať. Obidvaja obetovali to najcennejšie – vlastný život," zdôraznil Lipšic.

 

img

 

Na zavraždeného novinára a jeho snúbenicu spomína aj predseda mimoparlamentného KDH Milan Majerský. „Túžili po pravde a životom zaplatili za to, že ju chceli skúmať a vynášať na svetlo," uviedol na sociálnej sieti Majerský. Zdôraznil potrebu pokračovania zápasu za slobodu a pravdu. „Chráňme ju dennodenne – každý tak, ako môže, a tam, kde je," doplnil Majerský.

 

Progresívne Slovensko (PS) si myslí, že od vraždy novinára a jeho snúbenice sa zmenilo veľa, niečo k lepšiemu, niečo k horšiemu. „Nemusíme si klamať – vojna v polícii a nezhody na prokuratúre našej krajine nedávajú veľkú nádej na to, že došlo k zásadnej očiste systému. Aj novinári a novinárky naďalej zažívajú vyhrážky a nenávisť, súdy sa stále nevysporiadali s objednávateľom vraždy a rodiny stále nemajú svoj pokoj," zhodnotilo PS. Smrť Jána a Martiny si podľa neho treba pripomínať nielen preto, že ich chladnokrvná vražda otvorila Slovensku oči, ale aj preto, čo v živote robili.

 

img

 

Predstavitelia strany Sloboda a Solidarita si tiež pripomenuli výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej

 

Poslanci za SaS zapálili sviečku pri symbolickom pamätníku vo foyer v Národnej rade SR a podpredseda parlamentu Milan Laurenčík si uctil pamiatku na cintoríne v rodnej obci Jána Kuciaka v Štiavniku. V tlačovej správe o tom informoval hovorca SaS Ondrej Šprlák.

 

img

„Na Dušičky majú cintoríny atmosféru nádeje. Blízki si prídu spomenúť na milovaných. Podobnú nádej som dnes hľadal v Štiavniku. Pri hrobe mladého muža, ktorý odišiel priskoro. Je na každom z nás, aby sme tú nádej našli a niesli. Aby sme Jána nesklamali. Ďakujeme za každé slovo, Ján Kuciak. Spomínam nielen dnes a budem sa pokúšať konať tak, ako by vaše ostré pero bolo stále v pohotovosti,“ uviedol podpredseda parlamentu Laurenčík.

Podľa predsedníčky poslaneckého klubu SaS Anny Zemanovej bol Ján Kuciak človek, ktorý vždy hľadal pravdu. „Bol to novinár, ktorý poznal silu slova a vážil každé, ktoré povedal aj napísal. Nebál sa ani nepríjemných situácií, na zodpovednosť volal mocných. Ozval sa tam, kde iní nie. Nezabúdajme na to. Pripomínajme si ho tu v budove Národnej rady, v ktorej by sme mali slúžiť všetkým občanom,“ povedala Anna Zemanová.

Vražda Jána Kuciaka poznačila podľa člena Výboru NR SR pre kultúru a médiá Romana Foltina (SaS) celú spoločnosť. „Tento čierny deň našej modernej histórie je pre nás nezabudnuteľným mementom v boji proti korupcii a systému ,našich ľudí´. Je to práve boj za očistenie politiky, súdnictva, prokuratúry a polície od nečestných ľudí, ktorí v záujme zachovania svojho biznisu neváhali siahnuť aj na život novinára. Považujeme preto aj dnes za nesmierne dôležité, aby si mohli novinári robiť svoju prácu slobodne a nikto nezasahoval ani do ich práva nezverejniť zdroj svojich informácií,“ doplnil poslanec Foltin.

 

img

 

Spomínala aj Veronika Remišová. Ako ďalej podpredsedníčka vlády uviedla pri príležitosti štvrtého výročia vraždy novinára a jeho partnerky, slušní ľudia dali po vražde dvojice jasne najavo, že fungovanie zločineckého systému v štruktúrach štátu odmietajú ďalej tolerovať. Zápas za slušné Slovensko, ktorý Ján Kuciak odštartoval svojou novinárskou prácou a zaplatil zaň svojím životom, sa však podľa Remišovej neskončil.

„Dnes, štyri roky od vraždy dvoch nevinných ľudí, stojí naša krajina opäť na križovatke. Vidíme nástup extrémistov, ale aj snahu o návrat zločineckých štruktúr, ktorým Ján Kuciak stál v ceste," povedala Remišová. Podľa vicepremiérky v tejto súvislosti nikto nečakal, že zápas za očistu Slovenska bude ľahký. „Korupciu, krivenie spravodlivosti a mafiánske skupiny porazíme iba spoločne. Nepotrebujeme len zmenu systému, ale aj zmenu našej spoločnosti, čestný a odvážny prístup k dianiu okolo nás," vyhlásila Remišová.

Zodpovednosť za zmenu spoločnosti podľa vicepremiérky nesieme všetci. „Nedovoľme návrat zla, boj za slušné a spravodlivé Slovensko je v rukách každého z nás. Dlžíme to nielen pamiatke Jána a Martiny, ich príbuzným a priateľom, ale aj našim deťom a Slovensku," dodala Remišová.

 

img

 

Reagovalo aj OĽaNO. Dva mladé životy vyhasli rukou mafiána, ktorý si myslel, že vďaka svojim väzbám na Smer-SD môže urobiť čokoľvek a nič sa mu nestane. Vo svojom profile na sociálnej sieti to uviedlo vládne hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).


Smrť Jána a Martiny spôsobila podľa OĽaNO historické prebudenie občianskej spoločnosti na Slovensku, ktoré vyvrcholilo vo voľbách v roku 2020. „Už nikdy nesmie o živote a smrti nevinných ľudí rozhodovať mafia podporovaná politikmi. Náš odkaz od voličov je jasný. Zabezpečiť, aby orgány činné v trestnom konaní mali vždy voľné ruky a mohli konať úplne slobodne v súlade so zákonom, a nie podľa vôle skorumpovaných politikov," dodalo hnutie.

 

Robert Fico tvrdí, že vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice bola politicky zneužitá

 

Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bola podľa predsedu opozičnej strany Smer-SD Roberta Fica politicky zneužitá. Vyhlásil to pri príležitosti štvrtého výročia ich úmrtia.

Podľa Fica zatiaľ žiadna smrť nebola zneužitá na politické ciele tak, ako v tomto prípade. Pripomenul, že doteraz nikto nevie, kto za vraždou stojí. „Vedia to len novinári a vládni politici, ktorí dookola omieľajú svoje klamstvá o zodpovednosti mojej vlády," skonštatoval Fico.

 

 

Porovnal prístup médií voči súčasnej a bývalej vláde, pričom poukázal na využívanie dvojakého metra. „Nech je výročie vraždy novinára a jeho priateľky mementom zneužívania žurnalistiky na boj so súčasnou opozíciou, mementom úplného zhanobenia novinárskej práce a dôkazom, že novinári a majitelia médií nosia zodpovednosť za to, v akom stave sa nachádza Slovensko v roku 2022," povedal Fico.

 

Prečítajte si: Od vraždy Jána Kuciaka ubehli 4 roky, právoplatne odsúdení sú zatiaľ len vykonávatelia a sprostredkovateľ



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies