Kiska zatiaľ nehovorí, ako naloží s petíciou za referendum

NETKY.SK • 26 August 2014, 14:43 • 2 min
Kiska zatiaľ nehovorí, ako naloží s petíciou za referendum

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska dnes ešte nechcel prezradiť, ako naloží s petíciou za vypísanie referenda o ochrane rodiny. Dobrovoľníci z Aliancie za rodinu (AZR) odovzdajú podpisy pod petíciou Kiskovi v stredu.

slovakia

left justify in out

"Prezident Andrej Kiska bude po prijatí petície za vyhlásenie referenda postupovať v zmysle svojich kompetencií a bude sa riadiť zákonnými lehotami," povedal agentúre SITA hovorca hlavy štátu Peter Petrus.

 

Podľa ústavy referendum vyhlasuje prezident, ak o to petíciou požiada aspoň 350-tisíc občanov, a to do 30 dní od prijatia petície. Aliancia za rodinu tvrdí, že sa im podarilo vyzbierať viac ako 400-tisíc podpisov. Ústava však dáva Kiskovi aj možnosť podať na ústavný súd návrh na rozhodnutie, či je predmet referenda v súlade s ústavou. Ak tak Kiska urobí, lehota 30 dní neplynie. Ústava hovorí, že predmetom referenda nemôžu byť základné práva a slobody, dane, odvody a štátny rozpočet. Referendom sa však môže rozhodnúť o iných dôležitých otázkach verejného záujmu. 

 

Viac ako 400-tisíc podpisov za referendum o ochrane rodiny sa podarilo vyzbierať Aliancii za rodinu (AZR). Agentúru SITA o tom informoval hovorca Aliancie Anton Chromík. Podpisy Aliancia začala zbierať v apríli. „Splnili sme svoj cieľ a som poctený, že Aliancii sa podarilo ako prvej občianskej iniciatíve v histórii Slovenska zozbierať potrebný počet podpisov za vyhlásenie referenda,“ uviedol Chromík. Aliancia zbierala podpisy na letných festivaloch, prostredníctvom tisícov dobrovoľníkov v uliciach miest a obcí, podpisové hárky posielali ľudia poštou aj sami. „Vďaka tomu vieme, že ľudí zaujímajú témy spojené s ochranou rodiny a veríme, že aj referendum bude úspešné,“ dodal Chromík. Ocenil tiež to, že mnoho ľudí posielalo finančné dary na účet Aliancie, čo umožnilo financovať náklady na organizovanie zberu. „Dostali sme viac ako 20-tisíc eur od stoviek darcov, za čo im veľmi pekne ďakujem,“ uviedol hovorca. 

 

Aliancia sa chce občanov Slovenskej republiky v referende pýtať štyri otázky: Či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne alebo iné zväzky nemohli nárokovať práva manželstva, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach ako je sexuálne správanie sa alebo eutanázia. Zber a odovzdanie podpisov nastavila AZR tak, aby umožnila prezidentovi Andrejovi Kiskovi vyhlásiť referendum spoločne v dňoch komunálnych volieb v záujme šetrenia nákladov. 

 

Aliancia za rodinu je občianska iniciatíva organizácií a jednotlivcov, ktorá vznikla v decembri 2013 na podporu hodnôt manželstva a rodiny. Alianciu momentálne podporuje 107 organizácií venujúcich sa sociálnej práci v teréne, pomoci rodinám, deťom z detských domovov, slobodným matkám, hendikepovaným, vzdelávacím aktivitám a tiež ochrane a presadzovaniu ľudských práv. Hovorcami aliancie sú Anna Verešová, Anton Chromík a Peter Kremský. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies