Kiska si v otázke referenda počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu

NETKY.SK • 28 Október 2014, 15:45 • 2 min
Kiska si v otázke referenda počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska si v súvislosti s referendom o ochrane rodiny počká na doručenie rozhodnutia Ústavného súdu (ÚS) SR.

slovakia

left justify in out

"Po doručení si ho preštuduje a v krátkom čase oznámi svoje rozhodnutie," uviedol pre TASR šéf komunikačného odboru Kancelárie prezidenta SR Roman Krpelan.
      

ÚS dnes rozhodol, že jedna zo štvorice otázok ako predmet navrhovaného referenda o ochrane rodiny nie je v súlade s Ústavou SR. Ide o otázku týkajúcu sa toho, či občania súhlasia s tým, aby žiadnemu inému spolužitiu osôb okrem manželstva nebola priznaná osobitná ochrana, práva a povinnosti, ktoré sú právnymi normami k 1. 3. 2014 priznané iba manželstvu a manželom.
     

V referende chce Aliancia za rodinu (AZR), ktorá iniciovala petíciu za jeho vyhlásenie, položiť občanom štyri otázky. Konkrétne, či súhlasia s tým, aby sa manželstvom mohol nazývať len zväzok jedného muža a jednej ženy, či súhlasia, aby si homosexuálne zväzky nemohli nárokovať adopcie detí a či súhlasia, aby rodičia mohli rozhodovať o spôsobe výchovy a vzdelávania svojich detí v školách pri citlivých kultúrno-etických veciach, ako je sexuálne správanie alebo eutanázia. Tieto sú podľa ÚS v súlade s ústavou.
     

Petičné hárky s vyše 400.000 podpismi odovzdala AZR prezidentovi 27. augusta. Kiska začiatkom septembra avizoval, že chce, aby súd preskúmal súlad predmetu referenda s ústavou a jeho zásah do základných ľudských práv a slobôd. Jeho rozhodnutie obrátiť sa na ÚS označila aliancia za nedodržaný sľub, ktorý im v minulosti dal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies