G7 chce "stabilné" vzťahy s Čínou, ale varovala ju pred "militarizáciou"

NETKY.SK • 20 Máj 2023, 12:30 • 2 min
G7 chce "stabilné" vzťahy s Čínou, ale varovala ju pred "militarizáciou"

HIROŠIMA - Lídri najvyspelejších krajín G7 na summite v japonskej Hirošime varovali Čínu pred jej "vojenskými aktivitami" v ázijsko-tichomorskej oblasti. Dodali však, že chcú s Pekingom "konštruktívne a stabilné vzťahy"

slovakia

left justify in out

Lídri skupiny najvyspelejších krajín G7 na summite v japonskej Hirošime varovali v sobotu Čínu pred jej "vojenskými aktivitami" v ázijsko-tichomorskej oblasti, ale dodali, že chcú s Pekingom "konštruktívne a stabilné vzťahy". Vyzvali tiež Čínu, aby využila svoj vplyv na Rusko, nech zastaví vojenskú agresiu proti Ukrajine a stiahne odtiaľ svojich vojakov. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

 

Lídri G7 v záverečnom vyhlásení vydanom na summite v Hirošime spomenuli množstvo obáv vyvolávaných ekonomickými a vojenskými aktivitami Číny. Snažili sa však zároveň nechať otvorené dvere pre spoluprácu s Čínou a vyhnúť sa ďalšiemu podnecovaniu napätia medzi druhou najväčšou ekonomikou sveta a zoskupením hlavných západných veľmocí vrátane Japonska. "Sme pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy s Čínou, pritom držať sa úprimnej komunikácie s Čínou a vyjadrovať svoje obavy priamo jej," uviedla skupina najvyspelejších a najbohatších demokracií G7. "Náš politický prístup nemá Číne škodiť, ani sa nesnažíme prekaziť pokrok a rozvoj Číny," uvádzalo sa ďalej vo vyhlásení. Krajiny G7 sa "neseparujú ani sa neobracajú do seba", dodali lídri.

 

Jazyk vyhlásenia však jasne naznačil, že G7 má veľa rôznych obáv, napríklad zo snahy Pekingu vnášať do diplomatických sporov obchodné kritériá. Je tiež vidieť, že G7 je odhodlaná odpútať sa od čínskeho vplyvu v rozhodujúcich zásobovacích reťaziach a diverzifikovať ich. G7 varovala pred "militarizáciou" Číny v Juhočínskom mori a zopakovala, že "mier a stabilita" Taiwanskom prielive sú pre svetovú bezpečnosť "nevyhnutné". Skupina G7 tiež vyzvala Čínu, aby využila svoj vplyv na Rusko, nech "zastaví svoju vojenskú agresiu proti Ukrajine a okamžite, úplne a bezpodmienečne odtiaľ stiahne svojich vojakov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies